Sfinţii au un punct de vedere foarte pozitiv şi optimist în ceea ce ne priveşte. Cu toate că ei îşi dau seama de penibila noastră situaţie, de starea noastră obişnuită, ei au în vedere, de fapt, ceea ce am putea noi deveni. Ei ştiu că fiecare om poate deveni o fiinţă desăvârşită, luminoasă şi fericită. Ei ştiu de asemenea că cei mai mulţi dintre noi nu au cunoştinţă de acest lucru, pentru că minţile noastre au fost întunecate de ataşamente şi irosite în activităţi dăunătoare, încât am pierdut discernământul cu privire la modul în care pot fi aflate adevărata pace şi bucurie. Îndată ce ne vom da seama de marele nostru potenţial, ne vom dedica fireşte dezvoltării a ceea ce există în noi în stare latentă. Ne vom asigura că făptuim acţiuni care favorizează evoluţia spirituală şi vom evita acţiunile negative, destructive, sau cu urmări nefericite.
Pentru a ne ajuta să evitam nenumăratele capcane aflate pe parcursul spre ţelul nostru, învăţăturile sfinţilor ne povăţuiesc să ne concentram eforturile asupra a cinci puncte principale:
- Să urmăm îndrumările unui învăţător adevărat actualmente în viaţa;
- Să renunţăm la a ne hrăni cu carne, păsări, peşti şi ouă;
- Să ducem o viaţă cinstită, morală;
- Să ne înfrânăm de la folosirea drogurilor şi a alcoolului;
- Să practicăm meditaţia două ore şi jumătate zilnic.
Aceştia sunt cei cinci piloni pe care se va sprijini şi care vor întări natura noastră spirituală. Aceasta este calea practică pentru a ne apăra şi a ne dezvolta pe noi înşine. Fără ea, ne vom da seama mai greu dacă greşim.
Asemenea şinelor de cale ferată sau a liniilor trasate pe o autostradă, ei ne ajută să rămânem pe calea ferată sau să ne menţinem pe şosea. Ei dau o direcţie vieţii noastre, iar când păşim înafara acestor limite, putem fi siguri că ne depărtăm de ţel. Aceste cinci principii asigură o excelentă îndrumare practică pentru protejarea, sporirea şi intensificarea evoluţiei noastre spirituale.
Sursa: Bazele spiritualitatii, autor Neale Donald Walsch