X

Pentru a evita mesajele nedorite, veti primi un email de verificare a abonarii.

    Articole din spiritualitate

    "O viaţă lipsită de constientizare/observare nu merită trăită" ~ Socrate

    empatie

    Despre empatie

    Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
     

    Empatia reprezintă temelia oricărei relații importante. Atunci când cineva empatizează cu noi, ne dă sentimentul ca ființa noastra profunda chiar înseamnă ceva pentru persoana respectivă, că o completam, cu sentimentele şi nevoile necesare. Empatia ne reasigură că, cel puțin intr-o oarecare măsură, celălalt ne înțelege frământările, în special intențiile si emotiile. Suntem animale sociale care, aşa cum spunea Dan Siegel, simt nevoia de a fi iubite (2007).

    Sau să presupunem că noi suntem cei care oferă empatie. Aceasta este respectuoasă, calină şi produce de obicei la rândul ei bunăvoinţă. Adesea, celălalt nu ne cere decât empatie; dacă mai este ceva despre care doreşte să discute, îl putem asculta într-o atmosferă pozitivă. În plus, dacă suntem empatici primim o mulțime de informații despre

    celălalt, inclusiv ce se petrece cu adevărat în mintea sa și care îi sunt adevăratele preocupări. De exemplu, dacă este critic față de dumneavoastră, încercați să accesați nevoile sale cele mai ascunse, în special cele nepretențioase. Veți avea atunci o imagine completă, care probabil că va reduce din frustrarea și furia pe care le simțiți față de el. Celălalt va observa cu siguranță această schimbare şi va deveni mai înţelegător la rândul lui.

    Să fie clar: empatia nu înseamnă nici acord, nici aprobare. Puteți empatiza și cu o persoană despre care ați dori să aibă o altă atitudine. Empatia nu înseamnă că trebuie să renunțați la propriile drepturi; dacă știți aceasta, vă veți da seama că este bine să fiți empatic.

    În practica spirituală, empatia se referă la modul în care relaționăm unii cu alții. Înseamnă atenţie şi curiozitate, are un aer inefabil care vă împiedică să rămâneți blocat la nivelul propriilor idei. Empatia este virtutea în acțiune, reducând tiparele de reacție pentru a fi alături de celălalt. Ea elimină suferința cauzată persoanei din fața ta. Lipsa empatiei este adesea deranjantă din punctul de vedere al celorlalţi şi creează premisele care vă determină să le produceți suferinţă fără să vă dați seama. Empatia înseamnă generozitate inerentă: vă manifestați disponibilitatea de a fi impresionat de o altă persoană.

    Sursa: Creierul lui Buddha, neurostiinta fericirii, iubirii si intelepciunii, autori Dr. Rick Hanson, Dr. Richard Mendius