X

Pentru a evita mesajele nedorite, veti primi un email de verificare a abonarii.

  Articole din spiritualitate

  "O viaţă lipsită de constientizare/observare nu merită trăită" ~ Socrate

  fericire

  Sfaturi budiste pentru a fi fericit

  Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
   

  Există o a șasea putere numită „,capacitate" sau „incluziune" (ksanti). Capacitatea de a fi fericit este foarte prețioasă. Cel care este capabil să fie fericit chiar şi atunci când se confruntă cu dificultăți are capacitatea de a oferi lumină şi bucurie, atât sieşi, cât şi celor din jurul său. Când ne aflăm lângă cineva care este în acest fel, ne simțim fericiți. Chiar şi atunci când trece prin chinurile iadului, acea persoană va lumina iadul cu râsul său. Există un bodhisattva pe nume Kshitigarbha, a cărui practică este aceea de a merge în locurile cu cele mai profunde suferințe și de a aduce lumină şi bucurie celor chinuiți. Dacă în Sangha din care faceți parte există o astfel de persoană, care poate zâmbi, care poate fi fericită şi care îşi păstrează credința indiferent de circumstanţe, atunci aceasta este o Sangha bună.

  Întrebați-vă: „Oare eu sunt aşa?" La prima vedere aţi putea crede că nu. S-ar putea să aveți un complex de inferioritate, care este un al doilea fel de mândrie.' Vă rog să urmați sfatul lui Bodhisattva Sadāparibhūta, cel care nu disprețuiește pe nimeni, şi să priviți adânc în conștiința voastră depozitară pentru a accepta că sămânța fericirii, capacitatea de a iubi şi de a fi fericit, există acolo. Practicați starea de bucurie. S-ar putea să credeți că spălatul vaselor este o muncă degradantă, dar când vă suflecați mânecile, porniți apa şi turnaţi detergent, puteți fi foarte fericiți. Spălând vasele cu atenție conştientă, descoperiți cât de minunată este viața. Fiecare moment este o oportunitate de a uda semințele fericirii prezente în lăuntrul vostru. Dacă vă dezvoltați capacitatea de a fi fericiți în orice fel de circumstanţe, vă veţi putea împărtăşi fericirea cu ceilalți.

  În caz contrar, ați putea crede că situația în care vă aflați este una nefericită, că trebuie să mergeţi în altă parte. Și veți merge din loc în loc, rătăcind aidoma fiului risipitor. Când veți realiza propria capacitate de a fi fericiți indiferent de circumstanţe, veți putea să vă ancorați în momentul prezent. În acel moment, indiferent de condițiile cu care vă confruntați, veți putea să faceți din ele temelia vieții și a fericirii voastre. Când soarele străluceşte, sunteți fericiți. Când plouă, sunteți, de asemenea, fericiți. Nu trebuie să plecaţi în altă parte. Nu trebuie să călătoriți în viitor sau să vă întoarceți în trecut. Tot ceea ce se întâmplă în momentul prezent aparține adevăratei voastre case. Toate condițiile necesare pentru a fi fericiți sunt prezente în orice moment. Trebuie doar să veniți în contact cu semințele fericirii care sunt deja prezente în voi înşivă.

  Când intrați într-o grădină bine îngrijită şi vedeți un trandafir frumos, vreţi să-l culegeți. Dar pentru a face asta, trebuie să atingeţi nişte spini. Trandafirul există, dar şi spinii există. Pentru a putea culege trandafirul, trebuie să găsiți o modalitate de a înţelege spinii. Practica noastră este la fel. Nu spuneți că nu puteţi fi fericiţi pentru că există spini. Nu spuneți că, din cauză că mai există furie sau tristețe în inima voastră, nu vă puteți bucura de nimic. Trebuie să ştiţi cum să faceți faţă mâniei şi tristeții pentru a nu rata florile bucuriei.'


  Nota: 1Cele trei feluri de mândrie sunt: (1) credinţa că suntem mai buni decât ceilalți; (2) credinţa că suntem mai răi decât ceilalți; şi (3) credinţa că suntem la fel de buni ca ceilalți.

  Sursa: Esenta invataturilor lui Buddha, autor Thich Hhat Hanh

  Nou! Curs de meditatie budista organizat in Romania cu sprijinul institului IMC-UK.