Gandirea pozitiva a devenit un laitmotiv al zilelor noastre. La televizor auzi ca trebuie sa gandesti pozitiv, in carti citesti asta si pana si prietenii iti spun sa fii mai pozitiv pentru a atrage succesul. Osho, filozof si lider spiritual de renume al secolului al XX-lea, este de parere ca gandirea pozitiva nu ne aduce niciun beneficiu, ba este chiar daunatoare.
Intrebat despre gandirea pozitiva, Osho a spus clar si raspicat ca este o gandire care ne face mai mult rau decat bine. De ce? Raspunsul este simplu: acest tip de gandire presupune negarea realitatii si te deremina sa te minti pe tine insuti.
Osho: “Filozofia gandirii pozitive presupune nesinceritate. Aceasta filozofie te indeamna sa te minti ca ceva ce vezi nu exista de fapt. Te indeamna sa te minti pe tine, dar si pe cei din jur.
Gandirea pozitiva este o minciuna creata de poporul american, nimic mai mult. Dale Carnegie, Napoleon Hill si Vincent Peale, preotul crestin, au contribuit la crearea acestei minciuni absurde cu privire la gandirea pozitiva. Si aceasta minciuna patrunde in special in mintile mediocre.
Cartea lui Dale Carnegie, “Cum sa castigi prieteni si sa influentezi oameni” a fost vanduta in tot atatea exemplare in care a fost vanduta si Biblia. Biblia insa nu ar trebui sa fie un competitor intrucat este oferita, mai mult sau mai putin, gratis. Insa cartea lui Dale Carnegie a fost vanduta si a avut succes, ceea ce inseamna ca a fost urmata de multe alte carti care au perpetuat aceasta idee a gandirii pozitive care schimba viata in bine. Dale Carnegie a creat cultul gandirii pozitive. Insa gandirea pozitiva si refuzul de a vedea partea intunecata a lucrurilor ajuta cu ceva? Raul dispare? Raspunsul este simplu: nu. Te pacalesti doar, insa nu poti schimba realitatea. Chiar daca te gandesti ca este zi pret de 24 de ore la rand, noaptea tot apare. Negativul face si el parte din pozitiv, aceste doua entitati se echilibreaza una pe cealalta.
In ceea ce-l priveste pe Napoleon Hill... el insusi a fost un om sarac iar aceasta este dovada suficienta a faptului ca filozofia sa este egala cu 0. El s-a imbogatit din vanzarile cartii “De la idee la bani”. Insa nu gandirea pozitiva l-a imbogatit pe acesta, ci fraierii din intreaga lume care au cumparat cartea. Imediat dupa ce a scris cartea insa, Napoleon isi petrecea timpul stand in librarii si incercand sa convinga oamenii sa ii cumpere cartea. Intamplarea a facut ca Henry Ford, fondatorul industriei americane de automobile, sa vina, la volanul ultimului model de masina produs de compania sa, chiar in libraria in care Napoleon se straduia sa isi vanda cartea. In timp ce se straduia sa il convinga pe Henry sa ii cumpere cartea, tanarul autor i-a spus ca aceasta carte nu este numai o carte, este o metoda sigura de succes. Henry Ford l-a intrebat atunci” Esti autorul cartii?”. Dupa ce a primit raspunsul, acesta a continuat: “Ai venit cu propria masina sau cu autobuzul?”. Napoleon Hill i-a raspuns contrariat: “Bineinteles ca am veit cu autobuzul”, iar atunci Henry i-a oferit replica: “Uita-te pe geam. Aceea este masina mea si eu sunt Henry Ford. Ce faci tu se numeste pacaleala daca nici macar nu ai propria masina dar ii inveti pe altii sa faca bani scriind cartea “De la idee la bani”. Eu m-am imbogatit fara sa ma gandesc la asta. Gandeste-te tu pana te imbogatesti, iar atunci cand reusesti, vino la mine. Voi considera bogatia ta ca fiind dovada ca ai dreptate. Cartea nu e o dovada suficienta”.
Citeste continuarea pe yogasat