X

  • Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Articole din spiritualitate

"O viaţă lipsită de constientizare/observare nu merită trăită" ~ Socrate

Pixabay.com
spiritualitate

Spiritualitatea este cel mai practic lucru

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Spuneam ca noi nu vrem sa fim fericiti. Noi vrem alte lucruri. Sau, ca sa spunem mai precis: nu vrem sa fim fericiti in mod neconditionat, Sunt gata sa fiu fericit, cu conditia sa am asta, ailalta. Dar asta ar insemna, de fapt, sa-i spunem prietenului nostru, sau Dumnezeului nostru, sau oricui: Esti fericirea mea! Daca nu te am pe tine, refuz sa fiu fericit."
E atat de important sa intelegem acest lucru. Nu ne putem imagina sa fim fericiti fara acele conditii. Cam asa este. Nu putem concepe sa. fim fericiti fara ele. Am fost invatati sa plasam fericirea noastra in ele.


Deci, acesta este primul lucru pe care trebuie sa-l facem, daca vrem sa ne trezim - ceea ce este acelasi lucru cu a spune: daca vrem sa iubim, daca vrem libertate, daca vrem bucurie si pace si spiritualitate. In acest sens, spiritualitatea este cel mai practic lucru din intreaga lume. Ii provoc pe toti sa se gandeasca la ceva mai practic decat spiritualitatea, asa cum am definit-o eu - nu evlavie, nu devotament, nu religie, nu veneratie, doar spiritualitate - sa ne trezim, sa ne trezim!


Priviti la suferinta de pretutindeni, priviti la singuratatea, priviti la teama, confuzia, contradictiile din inima oamenilor, la conflictul launtric, la conflictul exterior.
Sa presupunem ca cineva v-a oferit o cale de a scapa de toate acestea?
Sa presupunem ca cineva v-a oferit o cale de a opri acea teribila scurgere de energie, de sanatate, de emotie care vine din aceste conflicte si confuzie. Asta ati vrea?
Sa presupunem ca cineva ne-a aratat un mijloc prin care ne-am iubi cu adevarat unul pe celalalt si am fi in pace si iubire. Va puteti gandi la ceva mai practic decat asta? Dar, in schimb, voi aveti oameni ce gandesc ca marile afaceri sunt mai practice, ca politica e mai practica, ca stiinta este mai practica. Ce folos avem pe Pamant, trimitand un om pe Luna - daca noi nu putem trai pe Pamant?


Spuneam că nu vrem să fim fericiţi. Noi vrem alte lucruri. Sau hai să formulăm cu mai multă acurateţe: Noi nu vrem să fim fericiţi necondiţionat. Sunt gata pentru a fi fericit cu condiţia sa am acest şi acel şi celalalt lucru. Dar aceasta inseamnă de fapt să-i spun prietenului nostru sau Dumnezeului nostru sau oricui, "Tu eşti fericirea mea. Dacă eu nu te obţin, refuz să fiu fericit/ă."


Este atât de important să înţelegem aceasta. Nu ne putem imagina a fi fericiti fără aceste lucruri. Asta e destul de exact. Nu putem concepe sa fim fericiti fără ele. Am fost învăţaţi sau conditionaţi să plasăm fericirea noastră în toate acele lucruri (din afara).


Asa ca primul lucru pe care trebuie să-l facem este sa ne trezim, care este acelaşi lucru cu a spune: dacă vrem să iubim, dacă vrem libertate, dacă dorim bucurie si pace si spiritualitate. În acest sens, spiritualitatea este lucrul cel mai practic în toată lumea largă.


Provoc pe oricine să se gândească la ceva mai practic decât spiritualitatea,asa cum am definit-o ca trezire- iar nu ca evlavie, nu devotiune, nu religie, nu rugaciune, nu cult, ci spiritualitate-trezire, trezeste-te!


Priviti la suferinta de pretutindeni, uitati-vă la singuratate, priviti teama, confuzia, contradictiile din inima oamenilor, la conflictul interior, la conflictul exterior. Să presupunem că cineva vă oferă o cale, o modalitate de a scăpa de toate astea?


Să presupunem că cineva vă oferă o cale de a opri acea uriaşă pierdere de energie, de sănătate, de emoţie, care vine din confuzie si din aceste conflicte şi... Veti dori asta?
Să presupunem că cineva ne-a aratat un mijloc prin care ne-am iubi cu adevărat unul pe celalălt şi să fim în pace, şi în sfârşit, să fie iubire. Vă puteţi gândi la ceva mai practic decât asta?


Dar, în schimb, aveţi oameni care gândesc că lumea afacerilor de succes este mult mai practică, că politica este mult mai utilă, că ştiinţa este mai folositoare.


Care este finalitatea practică pe Pământ de a pune un om pe Lună, atunci când noi nu putem trăi pe Pământ ?

Sursa: Constienta, autor Anthony de Mello, S.J. traducere in lb. romana Dan Mirahorian


Newsletter

Doneaza acum!

Online e cel mai bine.

Scrie-ne

© 2023 Humanity's Team Romania - miscare si comunitate spirituala pentru unime. Toate drepturile rezervate.