X

  • Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Articole din spiritualitate

"O viaţă lipsită de constientizare/observare nu merită trăită" ~ Socrate

pixabay.com
Reconectarea la Iubirea de sine

Reconectarea la Iubirea de sine

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

"De mici, oamenilor li se spune sa ajute pe altii. Li se spune sa-i iubeasca pe altii-sa-si iubeasca vecinul,sa-si iubeasca dusmanii, dar niciodata nu li se spune sa se Iubeasca pe Sine. Dar ca sa imparti mai intii trebuie sa ai ce. Lucrul fundamental este

sa te iubesti atat de total incat iubirea sa se reverse din tine si sa ajunga la altii. " (Osho)

“E surprinzător cât de multe persoane trec prin viaţă fără a recunoaşte vreodată faptul că sentimentele lor pentru alte persoane sunt în mare măsură determinate de sentimentele lor faţă de ei înşişi; iar dacă nu eşti în pace cu tine însuţi, nu te poţi simţi comod faţă de ceilalţi.”(Sydney Smith)

“ Viata m-a invatat ca lumea este amabila daca eu sunt amabil; ca persoanele sunt triste daca eu sunt trist; ca toti ma iubesc daca si eu ii iubesc; ca toti sunt rai daca eu ii urasc; ca exista fete zambitoare daca eu le zambesc; ca exista fete amarate daca eu sunt amarat; ca lumea este fericita daca eu sunt fericit; ca lumea se supara daca eu ma supar; ca exista persoane recunoscatoare daca eu sunt recunoscator;

Viata este ca o oglinda: daca zambesc, oglinda imi intoarce zambetul.  Atitudinea pe care o am in fata vietii este aceeasi pe care viata o va lua fata de mine.

 Cine vrea sa fie iubit, sa iubeasca!

 Unicul motiv sa fii fericit este pentru ca tu hotarasti sa fii fericit.” (Gandhi)

Noi suntem Iubire –si tot ceea ce suferim, induram, experimentam sau visam este aici pentru a ne reaminti  acest  fapt . Ne atragem oamenii si situatiile potrivite pentru a invata Iubirea.

Iubirea noastra sta captiva sub un munte de suferinta , izvorita din Iluzia greselii, principala iluzie a sinelui fals; vina, vinovatie, a invinovati. Putem elibera Iubirea  prin Iertare si Acceptare.

Iertarea de Sine duce la Acceptare de Sine si apoi la Iubirea de Sine. Totul se reduce la a invata sa ne iubim pe noi insine. Iubirea de Sine ne deschide poarta Fericirii! Cand ne iubim, nu mai cersim iubirea nimanui, devenim liberi, si atragem ceea ce suntem: adica si mai multa Iubire. Traim in Dumnezeu si Dumnezeu traieste in noi.

“Incepeti prin a va Iubi pe Sine neconditionat. Atunci cand Iubeste fara conditii, omul devine UNA cu Dumnezeu si cu spiritul vietii care curge prin el, a atins intelepciunea si eliberarea, sau, intr-un cuvant, mantuirea. Abandonati-va in fata acestei Iubiri. Nu va mai opuneti vietii. Nu va mai respingeti singuri.

Elibereaza-te de vinovatie si incepe sa traiesti cu adevarat! In toate situatiile in care ne simtim vinovati, nu ne iubim pe noi insine. Renuntati la toata aceasta vinovatie, la toate aceste acuzatii, acceptati-va asa cum sunteti. In acest fel ii veti putea accepta si pe ceilalti asa cum sunt. Iubirea de Sine este o victorie in fata teamei si a autorespingerii.  Aveti tot dreptul de a Iubi, de a zambi, de a fi fericiti, de a va impartasi Iubirea si de a nu va teme de a o primi.” (M.Ruiz “Arta de a Iubi”)

„Să iubeşti pe Dumnezeul tău cu toată inima ta, cu tot sufletul tău şi cu tot cugetul tău, si pe aproapele tău ca pe tine însuţi”. Aceasta este Legea pe care a adus-o Iisus. Una singura: Legea Iubirii. Toate legile si regulile impuse in trecut, care catalogau lucrurile ca fiind bune sau rele, sunt cuprinse in Iubire. Asta inseamna ca “nu vom mai acuza si nici nu ne vom mai autoinvinovati pentru Viata (sau Dumnezeu) care se manifeste permanent prin noi, ci il vom iubi (accepta) cu tot ceea ce este folosindu-l intr-un mod benefic pentru toti. Apoi in ceea ce-l priveste  pe aproapele nostru, lucrurile cred ca sunt sunt clare : tot ceea ce  judecam / acuzam la cei din jur se afla de fapt in noi (chiar daca nu vream sa reunoastem asta). In concluzie daca ii acuza pe ceilalti tot pe noi ne acuzam, iar daca ii iubim tot pe noi ne iubim. Toate lucrurile sunt legate si nimic nu exista separat.” (http://www.vindecator.com/vindeca-partea-intunecata-din-tine/).  

“Iubeste pe altii ca pe tine insuti”  inseamna ca  Iubirea pentru ceilalti izvoraste din Iubirea pentru Sine. Relatia cu sine se reflecta in relatia cu ceilalti. Mai intii te iubesti pe tine si apoi poti iubi pe altcineva. Mai intii o relatie armonioasa cu tine, mai intii sa te simti bine cu tine insuti , si apoi ai relatii  armonioase   cu ceilalti. Sa te iubesti pe tine inseamna sa te accepti, cu convingerea sincera ca esti bun, ca esti perfect, exact asa cum esti. Orice neiubire este de fapt o neiubire de sine. Pentru ca toti suntem Unul, ceea ce facem semenului nostru ne facem noua insine si invers.

Exemple de neiertare/agresiune emotionala impotriva propriei persoane sunt:  autocritica (te vorbesti de rau, te evaluezi intr-o maniera negativa, te privesti nedemn de propria ta dragoste);  eu sunt de vina (dai vina pe tine, iti imaginezi ca tot ce nu merge este vina ta, in loc sa consideri ca exista persoane cu adevarat responsabile sau pur si simplu e o situatie a vietii si atat); autodezaprobare (nu am valoare,nu merit,nu sunt special, nu am nici un rost pe lume-te dispretuiesti, nu te respecti pe tine insuti); indoiala de sine (te simti nesigur de sine si dispus sa renunti foarte usor la visele tale); mie nu-mi trebuie (privatiunea de sine inseamna ca nu-ti oferi din bucuriile si binecuvantarile vietii); autodistrugerea (nu ne iubim fizic, ne plasam in imprejurari sau facem ceea  ce nu e in interesul nostru); autocompatimirea (de ce mi se intampla numai mie? Sunt deprimat, sunt o epava, cred ca ma pedepseste Dumnezeu); narcisism (iubirea sinelui fals-te vezi in toate numai pe tine, aduci in toate vorba numai de tine, esti cel mai grozav).

Nu ai succes acolo unde nu te Iubesti, adica acolo unde ai ganduri de judecata si condamnare .  Totul  izvoraste din respectul redus fata de sine. Aceasta rezulta din tema vietii, acel motiv care in copilarie te-a facut sa crezi ca nu meriti sa fii iubit: neglijare, abandon, abuz, respingere, sufocare emotionala, privatiune - si asta te face sa traiesti in privatiune mereu.Vinovatia, neiertarea propriei persoane, izvoraste din sentimentul ca nu suntem destul de buni, din incredere si stima de sine scazuta, din sentimentul de victima.

Debbie Ford:  “ Iubirea  de  Sine  inseamna  sa va  daruiti  voua  pretuirea  suprema:  eliberarea  de  vinovatie.”

Iertind, acceptand, ne crutam de suferinta si ne redam dreptul la Fericire si Iubire !

Incepem prin iertarea  propriei persoane, deoarece orice neiertare este de fapt o neiertare de sine. Autoaprobarea , autoacceptarea, sa nu ne mai criticam pe noi insine, deloc, pentru nimic, reprezinta cheia schimbarilor pozitive in fiecare aspect al vietii noastre.

“Exista o diferenta intre a fi vinovat si a te simti vinovat. Omul e prin excelenta un specialist in arta de a se simti vinovat. Toata lumea se simte vinovata fara a fi cu devarat. Cel fata de care te simti vinovat esti chiar tu. De cate ori nu te acuzi pe nedrept, nu te superi pe tine ca ai facut sau ai uitat sa faci ceva? Tu faci totul cum stii mai bine, nu ai de ce sa te scuzi. Vinovatia izvoraste din frica ca nu esti destul de bun. Un mijloc eficient de a te elibera de sentimentul de vinovatie este sa-ti accepti propria perfectiune. Invata sa te iubesti si sa-ti accepti propria perfectiune. Cere-ti iertare tie ca te acuzi pe nedrept. Fa o lista cu toate lucrurile pentru care te-ai simtit vinovat in ultimele 3 zile. Aceasta te va ajuta sa devii mai constient . Mentioneaza pe lista daca erai vinovat cu adevarat sau te simteai vinovat fara sa fii. Iata o afirmatie pe care sa o repeti pentru a scapa de vocea interioara care te tulbura, iti produce neliniste sau indoiala:

Sunt singurul stapan al vietii mele si orice nu-mi apartine, care ma tulbura, este dat laoparte  si alungat de indata.” (Lise Bourbeau “Asculta-ti corpul, prietenul tau cel mai bun”)

 “Deoarece  Iubirea lui Dumnezeu  se manifesta prin noi si prin cei din jur (care suntem tot noi), apare in mod natural si iertarea. Cand nu mai acuzi , automat si ierti. Bineinteles ca iertarea nu inseamna si absolvirea unui om de consecintele faptelor sale. De exemplu un ucigas: pedeapsa pe care o primeste nu insemana in nici un caz retragerea Iubirii, ci o lectie care il va pregati pentru viata. Adica se poate sa primeasca o pedeapsa de 10 ani de puscarie pentru a-si plati faptele, insa asta nu inseamna ca noi vom avea sentimarnte de ura sau dispret fata de el. Pur si simplu aplic legea, sau dreptatea, si atat. Asta inseamna ca Iertarea nu exclude dreptatea, Iertarea nu exclude  asumarea responsabilitatii. Ci Iertarea exclude sentimentele de  razbunare si de ura. E potrivit sa dai socoteala pentru ceea ce faci, insa asta nu inseamna ca ceilalti trebuie sa te urasca pentru asta si sa nu te mai iubeasca, pentru ca toti Unul Suntem,   frati , copii ai lui Dumnezeu. Aceasta este Iertarea.” (http://www.vindecator.com/vindeca-partea-intunecata-din-tine/)

Neiertarea propriei persoane izvoraste din sentimentul ca nu suntem destul de buni, din incredere si stima de sine scazuta, vinovatie, sentimentul de victima. Observam cum functioneaza mecanismul de a invinovati, conceptul de greseala-pedeapsa: cand suntem singuri avem tendinta sa ne invinovatim, cand suntem intr-un grup sau familie sau cuplu, il invinovatim pe celalalt…etc. Deci nu ceea ce ni se intampla ci energia credintei pe care o punem acolo ne impovareaza.Astfel, procesul de vindecare si eliberare din iluzia greselii este de fapt un proces de schimbare a credintelor noastre. Obisnuinta de a privi in noi cand mintea cauta in afara ne va elibera. E vorba despre a recastiga puterea si demnitatea de creatori ai propriei vieti de a nu ne victimiza si cara dupa noi durerea creata noua insine (resentiment,ranchiuna). De aici apare intelegerea ca nu avem nimic de iertat ,ca greseala e o iluzie. Nimeni nu a gresit niciodata nimanui, ci lucrurile sunt asa cum sunt! Accepti ca lucrurile sunt asa cum sunt. A accepta nu inseamna sa fii de acord. Poti sa accepti si sa nu fii de acord. Lucrurile trebuie acceptate asa cum sunt nu cum am vrea noi sa fie. Cand accepti, impotrivirea ego-ului dispare si  o energia noua, vie, inaltatoare, isi face loc in viata noastra.

Mi-a placut cartea  “Iubeste-te pe tine insuti” de Daphne Rose Kingma: e o calatorie spre tine, o descoperire a modului in care te-ai pierdut pe tine si astfel ti-ai pierdut capacitatea de a te iubi. Te invata sa te iubesti pe tine insuti, sa te accepti cu adevarat si sa te pretuiesti.

Sa ne indragostim pur si simplu de noi ! Sa ne apreciem, sa ne intelegem, sa ne bucuram, sa ne cinstim, sa ne pretuim, ne aducem laude, sa avem grija de noi, sa aratam in primul rind empatie si compasiune fata de noi insine.

Debbie Ford: “Este timpul sa eliberati intreaga pasiune pentru voi insiva.Pasiunea din Inima! Divinitatea si Pasiunea noastra se intrepatrund. Cand ne trezim Pasiunea, ne trezim Divinitatea!Deveniti importanti in proprii vostri ochi. Tratati-va ca pe niste Regi, asta si sunteti!“

Pentru a merge pe aceasta cale trebuie sa intelegem ca Iubirea de Sine nu inseamna narcisism. Nu inseamna nici egoism, nici lacomie, nici ca avem intotdeauna dreptate, sau ca ne intereseaza doar propria persoana, incapatinare sau trufie- adica tot ce a dat iubirii de sine un renume prost. Iubirea de Sine este mai degraba o primavara, este anotimpul Renasterii, in care putem deveni Sinele nostru cel mai autentic! Din fantina acceptarii tacute si a compasiunii, din practica unei griji blinde si neconditionate pentru noi insine, ajungem sa-I iubim pe ceilalti cu inimi deschise si darnice.

“ Cind te umpli de iubirea de sine si esti intr-o stare de bucurie debordanta, poti sa imparti. Cind esti foarte fericit,foarte linistit,foarte multumit,starea ta de implinire te face sa imparti. Ai atit de mult incit trebuie sa imparti. Lucrul fundamental este sa te iubesti atit de total incit iubirea sa se reverse din tine si sa ajunga la altii. Ca sa imparti mai intii trebuie sa ai ce. Insa pentru asta trebuie schimbata intreaga structura si credintele...”(Osho)

Cum invatam sa ne iubim? Cum ne crestem respectul fata de sine?

Invatam sa ne iubim prin:

1.eliberarea  credintelor false despre noi : indepartarea  Judecatorului interior ,“parazitul din minte”  (cum il numeste Don M. Ruiz in “Arta de a Iubi”), care ne spune tot timpul ca gresim, ca suntem vinovati;  sa ne setam pe gandul cel mai inalt despre noi, cel care izvoraste din iubire si nu din teama.

“ In traditia crestina se vorbeste despre trompeta Arhanghelului Gabriel care suna momentul Mantuirii cand toata lumea se ridica din morminte pentru a trai viata eterna. Acest mormant este al parazitului din minte, care ne saboteaza , iar Mantuirea este revenirea la Viata, caci nu sunt vii  decit cei a caror ochi pot vedea Viata, care este sinonima cu Iubirea “. (Don M.Ruiz)

2. vindecarea corpului emotional ,eliberarea de suferinta , vindecarea copilului interior: iti intelegi si iti ierti parintii, vindeci toate resentimentele, te impaci cu trecutul si il eliberezi, te ierti si te accepti asa cum esti. Astfel ne aratam pretuire noua insine, ne simtim ca suntem valorosi. Ne maturizam. Invatam sa relationam nu ca niste copii, care cer mereu dragoste si grija, fiind dependenti de exterior, ci ca niste adulti care stiu sa-si ofere singuri Iubirea si afectiunea de care au nevoie.

Foarte importanta  pe calea Iubirii de Sine este Acceptarea de sine, sa ne intelegem “Umbra” ( “Secretul Umbrei” de Debbie Ford) si rolul ei in evolutia noastra, sa o pozitivam, sa o integram in Lumina. Umbra este tot ceea ce nu ne place la noi si ne-am facut ca nu o vedem. Trebuie sa ne iertam, sa ne acceptam exact asa cum suntem, in totalitate,  sa privim Umbra in ochi , sa acceptam si ceea ce nu ne place: doar astfel ne eliberam  total si ne deschidem pentru  Iubire! Acceptarea Umbrei este poarta catre Dragoste.

“Umbra este partea care nu ne place din noi: frica, lacomie, furie , razbunator, rautacios ,egoist, manipulator, lenes, dominator, ostil,urit,fara valoare, meschin, circotas, slab, care critica, afectat, ascuns..etc.. Toti le avem, deoarece la nivel de AND noi interactionam. AND-ul este multidimensional..  Ne este frica sa acceptam ceea ce nu ne place deoarece familia si societatea ne-a invatat asta. Pentru a-si proteja ranile emotionale si pentru a nu fi raniti, oamenii si-au creat in minte un sistem sofisticat al negarii. Tanjim sa vedem Lumina si sa traim in frumusetea sinelui nostru superior, dar asta nu are valoare fara sa integram Totalitatea a ceea ce inseamna noi insine. Umbra, partea intunecata din noi, este aceea care pazeste trecerea spre adevarata libertate. Daca nu o puteti vedea, intrebati-i pe membrii familiei sau pe cei cu care lucrati. Ei o sa v-o arate. Oglinda iti arata unde tu nu te iubesti. Daca nu doresti sa auzi adevarul, nu te poti transforma. “

A accepta un aspect din sinele uman inseamna a-l iubi, nedandu-i o importanta mai mare sau mai mica. Nu e suficient sa spui “Am asta sub control” ci  sa fii deschis sa intelegi  ce poti invata de la acel aspect.  Cand nu te accepti pe tine in totalitate, nu ai rabdare cu altii care isi scot imperfectiunile . Devii intolerant si incepi sa judeci. Atunci cand acuzam pe altul vedem un aspect pe care nu l-am iertat in noi insine si il negam. Cand accepti o anumita trasatura care este in tine, alti oameni care au aceeasi caracteristica nu se pot bransa la tine. Atunci ei sunt liberi sa se bucure de tine si tu sa te bucuri de ei. Sa incetam sa ne ascundem noi insine de noi insine. Sa iesim din autoamagire.

Deoarece suntem fiinte intr-un Univers holografic, fiecare dintre noi poate manifesta fiecare trasatura pe care o vede. Noi suntem tot ceea ce admiram, tot ceea ce vedem, tot ceea ce judecam. Continem intreaga lume in interiorul nostru. A fi pe deplin uman este de a gasi dragostea si compasiunea in interiorul nostru. Acceptarea totala a sinelui uman. Umbra este aici, acum, pentru ca sa ne invete dragostea, compasiunea si iertarea,  pentru noi insine si pentru ceilalti .

Orice aspect din noi are un Dar. Sa-l descoperim. Fiecare emotie si fiecare trasatura pe care o avem ne ajuta, aratindu-ne drumul spre Iluminare, spre Unime. Umbra exista pentru a ne indica locul unde suntem incompleti.

 “Intelegem ca Umbra ne-a facut un mare serviciu: ne-a condus spre evolutia noastra personala. In Umbra ne-am inmormantat puterea, competenta si autenticitatea. Cand aducem la lumina partile intunecate (ele sunt intunecate cand le innabusim, cand le ascundem) cand le descoperim darurile secrete si le binecuvantam, ele se transforma. Atunci devenim liberi ! (pentru ca tot ceea ce nu accepti, la tot ce opui rezistenta, devine mai puternic si te stapaneste. Cand nu permitem unor parti din noi sa existe, cheltuim energie uriasa pentru a nu lasa sa iasa la suprafata, ne conduc viata). O data acceptata, Umbra poate fi vindecata. Cand este vindecata, ea devine Dragoste!” ( Debbie Ford-“Secretul Umbrei”)

In “Iubeste-te pe tine insuti” D.R.Kingma spune:  Invatam sa ne iubim in multe locuri si in multe feluri: in relatiile intime, in alegerea locului de munca, in modul cum lucram, in relatiile cu parintii si copiii, cu prietenii si strainii, in inimile noastre, cu respect pentru corpul nostru si in modul in care alegem sa gindim despre noi, in marea de emotii . Emotiile sunt un filtru prin care noi percepem realitatea, daca suntem tristi vedem tristete peste tot, daca suntem furiosi, vedem furie, daca suntem plini de iubire, simtim Iubirea si pe Dumnezeu in tot si in toate.

Ingerii spun (Doreen Virtue): “Atunci cand va devalorizati singuri, pierdeti momentul din viata destinat reconectarii cu binecuvantata Iubire Divina. Ati cautat aceasta implinire in afara voastra si este imposibil sa o gasiti, pana cand nu intelegeti ca ceea ce cautati este Sinele vostru. Indragostiti- va de ceea ce sunteti….nu intr-un mod egoist, de genul: “sunt mai bun decat tine”, care nu duce decat la suferinta si singuratate. Ne referim la tipul de iubire de sine care este o continua celebrare a diversitatii vietii, incluzand aparentele provocari. Sa nu mai minimalizati niciodata valoarea, sentimentele, gandurile sau darurile voastre....pentru ca ele sunt sacre si sunt prezente in voi si prin voi, intruchipand eterna legatura cu inima plina de iubire a lui Dumnezeu. Pretuirea de sine include recunoasterea valorii timpului si a prioritatilor voastre. Ceea ce inseamna ca este important : “Sa iti traiesti clipa”. Chiar daca acest lucru inseamna sa va relaxati intr-un hamac si sa priviti cerul sau norii; sa cititi (sau sa scrieti) o carte; sa va petreceti timpul cu niste prieteni buni; sau sa va finalizati studiile…..acum este clipa! Bucurati-va de fiecare moment!”.

Iata cum ne putem iubi in relatia cu ceilalti: ne purtam  cu persoanele pe care le intalnim ca si cum este un noroc ca s-au intalnit cu noi. Lor le daruim un zambet, o binecuvintare, intelegere, un compliment, un ban…etc..si noua ne daruim  bucuria  ca am facut o bucurie celuilalt, ne hranim pe noi cu Bucuria binefacatoare. Observam ceea ce este de apreciat la cealalta persoana si ii trimitem admiratia noastra. Si in el este, la fel, Dumnezeu.

“Lumea reflecta ca o oglinda imaginea voastra despre voi.  Daca va iubiti, va ingrijiti si va apreciati launtric, aceasta se va manifesta in viata voastra exterioara. Faceti pentru voi insiva ceea ce ati vrea sa faca altii pentru voi.Daca doriti mai multa dragoste, dati-va voua insiva mai multa dragoste. Daca doriti sa fiti acceptati, acceptati-va pe voi insiva.Va asigur ca daca va iubiti si va respectati din strafundul fiintei voastre, veti atrage catre voi  aceeasi cantitate de Dragoste si Respect.In caz ca nu e asa, va sfatuiesc sa mai aruncati o privire inlauntrul vostru si descoperiti ce anume nu va dati voie sa aveti, din ceea ce doriti cel mai mult. Acolo unde nu va dati voie sa aveti, acolo nu va iubiti.”( Debbie Ford-“Partea intunecata a cautatorilor de Lumina”)

 “ Sa ne cream o relatie de iubire cu corpul fizic. Noi abuzam de corpul nostru sau il respingem. Atunci cand stii sa-ti exprimi iubirea si devotiunea fata de corpul tau, vei sti sa o faci si fata de iubitul/iubita ta, cu iubire, respect, devotiune, recunostinta.Atunci cand va veti accepta complet corpul fizic, va veti simti atat de bine si veti fi atat de fericit. Aceasta e iubirea de sine, nu are nimic de a-a face cu importanta de sine, caci ii veti trata atunci si pe ceilalti cu aceeasi iubire, cu acelasi respect si cu aceeasi recunostinta. Asta inseamna sa-l cinstesti pe Dumnezeu in interiorul tau si in interiorul celor din jur.” ( “Arta de a Iubi” de Don M. Ruiz)

“Dacă îţi vei iubi corpul şi dacă vei accepta realitatea prezentă (indiferent în ce constă aceasta), vei începe automat să îţi eliberezi energia blocată şi stagnantă care împiedică organismul tău să fie vehiculul pe care ţi-l doreşti. Atunci când îţi tratezi corpul cu multă iubire, când îl alimentezi corect, când îl pui să facă exerciţii fizice şi când îl laşi să se odihnească atât cât simte nevoia, el va reacţiona automat la atitudinea ta plină de iubire, transformându-se şi devenind corpul pe care îl iubeşti. Secretul constă în a-ţi schimba atitudinea, orientându-te către modalităţi de a-ţi iubi cu adevărat corpul şi având grijă de el şi de nevoile lui.” (Sonia Choquette-Calatorind cu viteza Iubirii)

Debbie Ford: “Sa va Iubiti, sa descoperiti Dragostea pentru cine sunteti voi, in intregime, este o sarcina dificila. Este diferit pentru fiecare dintre voi, dar cel mai important lucru este sa aveti Intentia de a avea grija de voi. Acordati respect si cinstire pentru voi insiva, faceti pentru voi ceva care sa dovedeasca grija pe care o aveti fata de voi insiva.Cand am  inceput pentru prima data propriul meu proces de vindecare, am intocmit o lista cu toate lucrurile pe care le-as putea face pentru mine insami.Am hotart sa incep un proiect de a ma indragosti de mine insami. Ma intrebam:”Ce as putea face ,ceva care sa arate ca am grija de mine?” Si treaba a mers. In fiecare zi invatam mai mult cum sa am grija de sufletul meu. In fiecare zi ma trezeam multumita si impacata cu mine insami. Acordati respect si cinstire pentru voi insiva, faceti pentru voi ceva care sa dovedeasca grija pe care o aveti fata de voi insiva. Si daca ati acceptat aceasta Intentie, va propun doua  exercitii:

1.Incepeti prin a lua o poza de a voastra cand erati bebelusi si puneti-o undeva unde sa o vedeti. Acest bebelus este un aspect al vostru, daca este ingrijit va va aduce toata bucuria si fericirea. Cand vedem bebelusi, inimile noastre se deschid spre Dragoste. Proiectam asupra lor toata Dragostea si Inocenta noastra. Va ganditi la nevinovatia lor, la perfectiunea lor, sau cat sunt de dulci.Ginditi-va la voi insiva ca la un copil nevinovat care nu are nevoie decat de Dragoste, grija si aprobare. Imaginati-va dandu-i copilului din poza Dragoste in fiecare zi.

2.Inainte de dush sau chiar in timpul cat faceti baie, masati-va corpul (cu ulei aromat in cazul masajului), multumindu-i lui Dumnezeu pentru fiecare parte din trupul vostru. Incepand cu capul, multumiti-i lui Dumnezeu pentru trasaturile pe care le aveti, pentru simturi, pentru voce, urechi si creer, apoi continuati la gat,umeri,brate,maini,piept , stomac. Multumiti-I trupului vostru ca este acolo pentru voi, ca va gazduieste sufletul si pentru ca e un element de baza. Straduiti-va sa va concentrati atentia asupra fiecarei parti pe care o masati, cu Iubire, Grija, Apreciere si Recunostinta. Cand ajungeti la picioare, amintiti-va ca ele v-au purtat atatia ani, asa ca acordati-le timp pentru a le binecuvanta. Cu ochii inchisi scanati-va intregul corp si simtiti daca exista vreo stare neplacuta undeva. Trimiteti dragoste acolo si lasati tensiunea sa plece.” ( Debbie Ford “Partea intunecata a cautatorilor de Lumina”)

In “Arta de a Iubi” Don Miguel Ruiz spune: sa ne cream credinte care ne sustin, mintea sa iubeasca trupul si sa nu ne mai saboteze iubirea , sa accesam mintea superioara si sa ne vindecam corpul emotional: sa ne deschidem ranile cu mult curaj (aici se refera la constientizarea si acceptarea ranilor) si sa le curatam( prin iertare), apoi sa le pastram curate pana se vindeca de la sine (schimbarea atitudinii, nu mai alimentam ranile prin credintele false si comportamentele vechi de victima a vietii).

Singura cale prin care ranile emotionale pot fi vindecate este Iertarea. cand refuzi sa ierti, importanta de sine, orgoliul, cresc. Iertam pornind de la ideea ca nimeni nu a avut nimic personal cu noi si il vedem pe Dumnezeu in toti ceilalti. Ne cerem iertare de la toti cei care credem ca ne-au ranit (Terapia Iertarii Ho’oponopono ) : " Imi pare rau ca ti-am creat probleme prin gandurile mele. Te rog Iarta-ma. Nu am vrut.Te iert. Multumesc. Te iubesc.” Este esential ca trairea sa fie autentica, iar cererea de iertare sa fie pe deplin sincera. Consecinta imediata este un sentiment de iubire, o senzatie de usurare si  acesta este un semnal ca vindecarea a inceput.

In cartea  “Iubeste-te pe tine insuti” , dupa parerea mea un indrumar minunat, autoarea  Daphne Rose Kingma ne arata comportamentele si credintele care ne limiteaza Iubirea de Sine , apoi  ne ghideaza catre o cale pozitiva, plina de forta, in 4 pasi. Ea ii numeste “4 pasi spre Fericire” :

1.Vorbeste deschis , fii autentic. Vorbeste de la nivelul celui care esti tu cu adevarat, din puterea ta interioara, fara teama, fara ascunzisuri, intr-o forma increzatoare in sine. Spuneti parerile ferm, exprima-ti  supararea fara iritare,fara sa acuzi.

2 .Actioneaza constient. Spre deosebire de o idee care doar ti se invarte in cap, actiunea constienta este o idee eliberata si pusa in miscare. Ai incredere in tine. Stabileste limite pentru ceilalti. Dezvolta-ti simtul propriei valori. Iti dai seama ca de fiecare data cand intreprinzi cu curaj o actiune noua, incetezi sa te mai simti prins in capcana vietii sau limitat, si sentimentul de stare de bine si insufletire cresc. In loc sa te simti limitat,mic, incepi sa simti ca viata e frumoasa si tu te simti demn de darurile ei.

Elibereaza-te de trecut, suparari, resentimente. Iarta tot. Accepta tot.Atunci cand trupul, mintea, inima sau fiinta ta spirituala sunt aglomerate cu critici si acuzatii fata de propria persoana, este greu sa-ti vezi talentele. A elibera ceva vechi, care nu-si mai are rostul, este pentru a lasa sa intre  ceva nou, a crea un spatiu curat pentru tine. Cand trupul, mintea si inima vor fi curate, te poti indrepta cu fermitate in directia iubirii de sine. Treci dincolo de frica si porneste. Nu poti rezolva nici o problema ramanind la nivelul ei. Destinatia este sa ajungi la constientizarea Sinelui etern, acel Tu mai presus de tine, sinele aflat mai presus de sinele personal, esenta eterna care a pasit pentru o vreme in aceasta viata in forma acelui Tu de acum.

Iata cateva  Afirmatii  pentru Iubirea de Sine luate din aceasta carte:

“Imi iubesc trupul uimitor de frumos

Imi iubesc mintea minunat de complexa

Imi iubesc inima si toate sentimentele ei alese

Imi iubesc spiritul etern si infinit

Am grija de mine in fiecare zi, in fiecare clipa,

In lumina frumusetii sufletului meu.

Imi cinstesc si imi umplu cu Iubire,  extraordinara Fiinta care sunt .”

 “Daca iubirea de sine inseamna pur si simplu sa te accepti pe tine din toata inima, atunci cand stii ca ai ajuns acolo? Atunci cand ai invatat sa te iubesti, vei simti o intoarcere tacuta a Constiintei tale catre tine, catre valoarea ta, catre frumusetea care esti tu. Iti vei cinsti in tacere corpul si mintea, inima, emotiile si spiritul tau pretios si etern. Vei sti ca tot ceea ce esti si toti pasii parcursi in calatoria ta au avut un scop, te-au adus  in locul in care poti sa te privesti cu bunatate si respect, iertare si acceptare, cinstind lectiile si pe “invatatorii” tai. Cand ajungi la aceasta pace interioara, inseamna ca esti o persoana completa, plina de bucurie si lumina, care are ce sa ofere. Mai mult de atat, Iubirea ta de sine devine un dar de insufletire pentru toti oamenii , de creare a unui loc in care fiecare persoana poate ajunge, in final, la implinirea Fiintei sale Divine.” (D.Rose Kingma ” Iubeste-te pe tine insuti” )

"Cred ...ca iubirea este centrul si esenta la orice, si ca Sinele este locul unde toata Iubirea trebuie sa inceapa.

 Cei care ii iubesc pe altii cu grandoare sunt cei care se iubesc pe ei insisi cu grandoare, cei care pot manifesta o toleranta si o acceptare deosebita  lor insisi. Nu poti sa arati altora o parte din tine pe care nu poti sa o vezi tu insuti. Ca urmare, incepe acolo unde intreaga crestere, unde intreaga evolutie, unde intreaga iubire trebuie sa inceapa : la persoana din oglinda! O sa te iubesti nemaipomenit pe tine insuti, astazi? De dragul lumii?"- Neale Donald Walsch

Sursa articol: selectie din diversi autori spirituali; autor Eugenia Berdan Practician Reconnective Healing


Newsletter

Doneaza acum!

Online e cel mai bine.

Scrie-ne

© 2023 Humanity's Team Romania - miscare si comunitate spirituala pentru unime. Toate drepturile rezervate.