X

Pentru a evita mesajele nedorite, veti primi un email de verificare a abonarii.

    Articole din spiritualitate

    "O viaţă lipsită de constientizare/observare nu merită trăită" ~ Socrate

    Pixabay.com
    nativa sagetator

    Femeia din Sagetator

    Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
     

    Ea nu va spune intotodeauna ceea ce vrei sa auzi. De cele mai multe ori remarcile ei spuse pe sleau si intrebarile stanjenitoare iti vor increti parul. Dar din cand in cand, va spune cate ceva atat de deosebit si splendid incat iti va veni sa canti de fericire. Sa dam un exemplu. Scena: o cafenea. Tocmai ti-ai adunat curajul ca sa-i spui ca o iubesti, dar inainte sa apuci sa deschizi gura, ea te priveste cu ochii ei senini, larg deschisi si te întreaba plina de curiozitate “Cum te simti cand esti atat de scund? Nu ai complexe, nevroze, ceva?”. In timp ce tu inghiti in sec, incercand plin de barbatie sa-ti revii, ea va adauga: “N-ar trebui sa-ti faci probleme din cauza asta. Multi barbati importanti au fost scunzi. Ca Napoleon. Sau Hitler”. Asta e ca si cum ti-ar pune sare pe rana. Dar inainte sa apuci sa te ridici si sa pleci, gandindu-te ca femeia asta merita cu varf si indesat o asemenea grosolanie, ea va murmura visatoare: “Nu pot sa sufar barbatii ca niste prajini. Tu esti perfect. Am observat cand veneam impreuna incoace ca ne potrivim perfect impreuna”. Asaza-te la loc. Vei ramane. Pentru mult timp. O fata din Sagetator, prietenoasa si onesta, tocmai ti s-a lipit de suflet cu farmecul ei unic, ciudat. Intotdeauna va vorbi deschis, pentru ca vede lumea exact asa cum este, desi poarta ochelari cu lentile roz. Trebuie sa recunosti ca acesta e un talent deosebit.

    Nu oricine poate privi orice situatie cu o logica limpede, rationala pastrandu-si capacitatea fericita de a crede ca lucrurile se vor ameliora sau daca nu, le va accepta asa cum sunt. Femeile din Sagetator sunt niste adevarate Shirley Temple. Te va durea cand partenera ta iti va spune ca si-ar dori sa castigi mai multi bani, dar apoi va adauga: “Sigur, oamenii care au prea multi bani devin egoisti. Poate ca avem noroc ca suntem saraci”. E adevarat, e un optimism stangaci, dar te vei obisnui cu el.  

    Fata asta nu te va minti niciodata. Uneori s-ar putea sa iti doresti sa o faca. Intreab-o cum isi petrece serile cand nu e cu tine si vei primi un raport detaliat si sincer despre scrisorile pe care i le scrie atragatorului doctor pe care l-a cunoscut vara trecuta in vacanta si despre cate intalniri refuza. S-ar putea chiar sa-ti povesteasca de insomnia ei si cum sta treaza noaptea intrebandu-se daca nu cumva ceea ce simte pentru tine e doar prietenie si nu iubire. O sa-ti vina sa urli la ea: “Pentru Dumnezeu, mai minte-ma si tu, cateodata! Are si un barbat mandria lui!”. Nu tipa prea tare. Ai s-o jignesti si apoi, nici ea nu e tocmai lipsita de temperament. Se stie ca femeile din aceasta zodie au uneori crize de furie exploziva.

    Probabil ca nativa va locui singura. Aceste femei sunt foarte independente si ambele sexe au o ciudata detasare fata de legaturile de familie. Poate pentru ca nativii calatoresc atat de mult incat nu stau acasa suficient timp ca sa-si cunoasca familia. Chiar daca drumurile lor se rezuma la a merge la film sau la prietene, aceste femei sunt tot timpul pe picior de plecare, agitate. Nu vreau sa te sperii, dar am cunoscut o Sagetatoare atat de inocenta in privinta nuantelor relatiilor de familie incat si-a invitat iubitul pe care-l parasise sa vina cu ea si noul ei sot in luna de miere. Bietul de el, parea atat e singur! Si-apoi, a spus ca-si plateste partea lui. De ce te uiti asa la ea? A gresit cu ceva? Exista un lucru pe care va trebui sa-l inveti rapid, altfel relatia voastra nu va demara niciodata. Cand vrei ca ea sa faca ceva, roag-o. Nu-i ordona ce sa faca. Din cate stie ea, tehnica omului pesterilor s-a demodat inca de la Tarzan si Jane. Ii place sa se simta protejata, dar nu-i place sa i se dea ordine. Nu accepta asta nici de la mama ei. Cine esti tu sa te crezi mai presus de mama ei? Totusi, firea ei e cam sucita. Desi detesta sa i se comande, mai ales in public, cand te testeaza ca sa vada cat poti fi de ferm, fii ferm. Jupiterienele nu suporta barbatii slabi, nehotarati. Daca o ia razna si limba ei ascutita devine prea veninoasa, sau ameninta ca va face ceva ce te scoate din sarite, aplica-i putin tratament gen Tarzan. Numai cat sa o potolesti. Ceva de genul: “Fa tu asta si am sa-ti sucesc gatul ca la porumbei”. S-ar putea sa reactioneze cu o uimitoare supunere daca va fi convinsa ca vorbesti serios.

    O Sagetatoare nu are de gand sa renunte la individualitatea ei pentru un barbat, oricare ar fi acela, dar ii cam place sa stie ca o consideri “muiere”. S-ar putea sa te zapaceasca, dar asta nu-i nimic fata de ce e in capul ei. Multe native confunda dragostea cu prietenia si invers. Daca esti unul dintre acei barbati de moda veche, care prefera ca o femeie sa fie evaziva si timida, cauta-ti alta partenera. La aceasta femeie, ce-i in gusa-i si-n capusa. Stilul ei de a spune pe fata, fara menajamente, ceea ce gandeste duce in mod firesc la perceptii gresite si la multe scandalulri zgomotoase, ca sa nu mai vorbim de sentimente ranite. Dar astea nu ii vor frange spiritul. Intr-o situatie de criza, mandria jupiteriana apare din adancuri si o salveaza, permitandu-i sa trateze inima ei franta ca si cum ar fi cea mai tare poanta a sezonului. Poate ca inauntru sufletul ei plange, dar va para cu atata spirit sclipitor intrebarile prietenilor referitoare la ruptura, incat acestia vor ajunge la concluzia ca din punctul ei de vedere legatura respectiva a fost doar un simplu flirt. Nici unul nu va ghici ca ea uda perna cu lacrimi in fiecare seara, intrebandu-se ce a spus de a distrus totul. S-ar putea sa fi fost faptul ca i-a spus sa nu urce la ea fiindca “avea de vorbit cu un tip care are probleme”, atunci cand iubitul ei a sunat-o din coltul strazii la miezul noptii. De fapt, barbatul respectiv era cumnatul ei, dar cum sagetatorii omit aproape intotdeauna sa mentioneze esentialul, a uitat sa spuna asta. Si-apoi, de ce ar fi trebuit sa se justifice? Toti Sagetatorii se umplu de furie indignata atunci cand le e pusa la indoiala integritatea. Sau o fi fost chestia aia cand el a vrut sa o ia si pe sora lui mai mica la film cu ei, iar Sagetatoarea a trantit: “Dumnezeule, sper ca n-o sa stea tot timpul pe capul nostru si cand o sa fim casatoriti!”. Poate ca ei ii placea tanara, dar teama jupiteriana de a fi sufocat de rude a provocat izbucnirea nesabuita. Acum ii e dor de surioara la fel de mult ca de iubitul ei, dar e prea tarziu ca sa explice ce a vrut sa spuna. Oricum, n-ar intelege nimeni. Cu toata inteligenta ei logica, Sagetatoarea nu e niciodata pregatita pentru astfel de impasuri si astfel ajunge deseori intr-un desert al iubirii, fara sa stie unde va aparea urmatoarea idila si de ce. Iar atunci cand apare, nativa se teme sa nu fie ranita si va afisa o detasare exagerata, incapabila sa ia pe cineva in serios, cu atat mai putin pe sine insasi. Va flirta fara jena, dar nu va avea de gand sa transforme flirtul intr-o legatura stabila sau eterna. Astfel va dobandi reputatia de femeie rece si lipsita de inima. Un semn de foc nu e niciodata asa, dar cati barbati stiu asta?

    Daca o asemenea stare de lucruri o face sa ramana singura toata viata, aceasta femeie sigur nu va deveni o fata batrana seaca si acrita, plina de resentimente. Tot i se va parea ca viata e amuzanta si se va distra de minune. Va inlocui barbatul cu o groaza de pasiuni si hobby-uri si se va bucura din plin de fiecare dintre ele. Sigur, pe tine nu te intereseaza acest specimen, caci vrei sa te insori cu o Sagetatoare. Ca si barbatul zodiei, nativa e cam speriata de casatorie. Va trebui sa folosesti momeala foarte stralucitoare si colorata ca s-o convingi sa-ti accepte cererea in casatorie. E in largul ei si neconventionala in relatiile cu barbatii.

    Fiindca se considera egala ta, s-ar putea sa-ti copieze comportamentul si sa-ti imprumute puloverele. Daca ii mai plac si sporturile sau campingul, s-ar putea sa-ti fie greu sa o deosebesti de “baieti”. Dar vei reusi. In primul rand, puloverul tau sta altfel pe ea. Nu vreau sa spun ca jupiterienele sunt deranjant de masculine. Ele pot fi cele mai moi si feminine fete din cate ai imbratisat vreodata. Doar ca se intelege atat de bine cu atat de multi barbati, incat te obisnuiesti sa o vezi printre ei peste tot, mai putin la sauna.Deoarece e atat de onesta, s-ar putea sa nu dea doi bani pe reputatia ei si sa dispretuiasca profund ipocrizia ceruta in relatiile sociale. Daca o intrebi, probabil ca-ti va spune ca faptul ca vine acasa la miezul noptii nu e o dovada de promiscuitate, asa cum sosirea la o ora decenta nu e o dovada de inocenta. Ea stie ca morala ei e ireprosabila si asta e tot ce conteaza. Bineinteles ca se inseala amarnic. Ce gandesc altii conteaza foarte mult pentru reputatia unei femei. Dar intelege-o si tu. Nu inseamna ca e usuratica si desfranata numai pentru ca rade la cateva glume ale unor barbati, de obicei fara sa aiba habar despre ce e vorba (subtilitatea dublului inteles e deseori dincolo de intelegerea Sagetatorului).

    Adevarul e ca in sufletul ei e un copil increzator. Perceptia ei e atat de naiva incat e foarte vulnerabila la lupi, escroci si mincinosi (insa numai cand e vorba de dragoste). Nu conteaza cat de inteligente ii sunt contraargumentele intr-o discutie sau cat de uluitor de logica poate fi. Toate astea n-au nimic de-a face cu inima ei. Mintea ei nu intra in discutie, caci e sclipitoare si se poate descurca in orice situatie de criza. Dar inima ei e lipsita de aparare, asa ca e ranita destul de des.

    Apropo! Femeia din Sagetator e cam stangace. Uneori, cand o vei privi mergand pe strada ca un cal pur-sange te vei gandi ca e cea mai gratioasa femeie pe care ai privit-o vreodata. Asta pana cand se impiedica de o crapatura in trotuar, se agata de taraba de fructe ca sa-si recapete echilibrul si rastoarna doua lazi cu portocale. Probabil ca proprietarul o sa injure, dar in scurt timp va da din umeri, ii va spune sa o stearga si ii va mai da si doi struguri. starea de spirit solara a nativilor acestei zodii poate topi cele mai dure inimi. Din cand in cand, aceasta fata iti va aminti de un catel impiedicat, care da fericit din coada si ti se incurca mereu printre picioare. Dar catelusii sunt iubiti si hraniti de multi oameni, nu? Cu o jupiteriana e ceva mai greu, pentru ca are un apetit de speriat. Ii plac mancarea si vinurile bune, hainele frumoase si ii place sa calatoreasca la clasa intai. Sagetatorii sunt risipitori, cu conditia sa nu aiba ascendent in Capricorn sau Fecioara. Banii de dragul banilor nu ii intereseaza si e nevoie de cateva lectii bune ca sa-i inveti valoarea unei bancnote de 100.000.

    Nativa din viata ta poate lucra in show business, pentru ca multe dintre ele sunt atrase de lumina reflectoarelor. Daca e asa, asteapta-te sa puna cariera pe primul loc pana se satura de ea. Dulcele sunet al aplauzelor si emotia bisurilor vor suna pentru ea mai convingator decat orice declaratii romantice pe care i le poti face. Sa n-o obligi niciodata sa aleaga intre tine si posibilitatrea de a incanta multimi de oameni. Dupa un timp ipocrizia si sclipiciul artificial al lumii spectacolului o va dezgusta si va da fuga acasa ca sa incerce viata domestica asaturi de cineva real. Tu. Cineva care crede ca sinceritatea e frumoasa si minciuna e urata. Tot tu. Daca va renunta la o cariera nu va insemna ca si-a scos pentru totdeauna aripile de la picioare. Acestea sunt prinse la calcaiele ei de la nastere. Microbul calatoriilor va fi mereu in preajma, gata sa-i dea “febra drumului”. Du-o in vacante cat de des poti. Daca nu, las-o pe ea sa plece si ai incredere deplina in ea. Caci te iubeste pe tine, nu pe clovnii si muzicienii in devenire cu care ii place sa piarda vremea.

    Din cauza atitudinii ei detasate fata de dragoste si a retinerii ei fata de casatorie ai putea crede ca e lipsita de sentimente. Gresesti foarte mult. Va varsa rauri de lacrimi la filme triste si va citi poezii cu ochii umeziti de emotie. Probabil ca a pastrat fiecare bilet pe care i l-ai trimis, a presat florile pe care i le-ai cumparat cand v-a prins ploaia pe strada si biletele de la meciul de hochei unde te-a intalnit. Cat despre talentele ei de gospodina… fii barbat! Aduna-ti curajul si rabdarea.

    Sagetatoarele se plictisesc de moarte stergand praful si spaland pe jos. Va ura aceste lucruri cu inversunare. Insa atunci cand va avea o casa a ei, probabil ca-si va inghiti dezgustul. Va prefera, totusi sa-i iei o menajera, de indata ce-ti permiti. Daca nu, casa ei va sclipi oricum, in ciuda resentimentelor stapanei. Mamei ei nu-i va veni niciodata sa creada ca acel copil ingalat lustruieste cu ceara masuta de cafea. Mandria si logica jupiteriana sunt adevarartele motive. Femeia aceasta simte nevoia sa fie inconjurata de frumusete si curatenie pentru a se simti in largul ei. Mai devreme sau mai tarziu, ea va intelege ca, daca nu spala linoleumul, nimeni altcineva nu o va face. Gatitul? Pai… nu poti fi niciodata sigur. Poate ar fi mai bine sa mancati in oras in weekend. Daca reuseste sa prepare niste mese omenesti in timpul saptamanii, doar nu te astepti sa-i iasa la fel si sambata si duminica. Daca nu au ascendent in Taur, Rac sau Capricorn, majoritatea femeilor din Sagetator nu sunt tocmai extaziate sa petreaca ore in sir in bucatarie. Dar poate sa incropeasca un desert delicios si rafinat cand incearca sa te scoata dintr-o stare proasta.

    Toanele ei pot fi o adevarata teroare, dar sunt rare si dureaza atat de putin incat abia daca vei avea timp sa le observi. Cand e intr-adevar jignita, limba ei va sfichiui ca un bici sarcastic, dar va uita ce a spus aproape inainte sa termine propozitia si apoi nu va intelege de ce vrei sa discuti despre asta. Aceasta femeie nu e partenera potrivita pentru un barbat melancolic, posomorat. Pesimismul si mohorala o imbolnavesc la propriu.

    Probabil ca cei mici isi vor adora mama. O data ce va trece peste teama ei initiala de responsabilitate, va schimba scutece si va face copilului baie cu profesionalismul unei asistente calificate. Sagetatoarea va fi prietena copiilor ei, se va juca cu ei si cei mici vor primi o doza sanatoasa de optimism si remarci fara ocolisuri. Le va citi povesti si ii va lua prin surprindere cu picnicuri inopinate in padure, in cautarea celor trei ursuleti (in adancul sufletului, si ea e aproape convinsa ca acestia locuiesc in padure). Daca nu-i vor gasi, mama jupiteriana le va spune copiilor ca toata povestea e o minciuna, dar numai dupa o cautare atenta sub fiecare brad. Progeniturile ei vor fi bine imbravate, dar nu pretioase, si vor invata cateva trucuri neconventionale de la mama lor, cum ar fi plimbatul descult pe o carpa cu picioarele muiate in vopsea ca sa faci draperii cu amprente. Ei, macar nu ai sa ai o casa plina de conformisti. Nativa s-ar putea sa tinda sa nu impuna o disciplina prea stricta copiilor, cu exceptia cazurilor cand e obosita sau furioasa.

    Nimeni nu e o gazda mai gratioasa decat femeia din Sagetator, nici macar surorile ei din Leu, care sunt campioane in materie de viata sociala. Dar atitudinea prietenoasa, vesela, a jupiterienei ii face pe toti sa se simta bineveniti in casa ei, de la gunoier la seful tau. Aceasta femeie sparge gheata imediat chiar si la cele mai scortoase evenimente sociale, dar probabil ca va si face cateva sprancene sa se ridice dezaprobator. Atata vreme cat nu incerci sa o sufoci si n-o faci sa se simta prinsa in capcana, femeia ta din Sagetator iti va darui loialitatea, increderea si afectiunea ei. Cele trei sunt inseparabile, caci aceasta femeie nu poate darui dragoste fara prietenie.

    Sursa: Cum sa recunosti nativii, autor Anatol Basarab