X

  • Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Articole din spiritualitate

~ Suntem cu totii UNA ~

Pixabay.com
Cine sunt eu?

Cine sunt eu?

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Sa zicem ca iti pui intrebarea: „Cine sunt eu?" A scapa de nume si de forma inseamna a descoperi ceea ce suntem cu adevarat. Cea mai mare parte a timpului, ne vedem pe noi insine prin intermediul acestor limitari. A juca un rol inseamna o limitare, totusi orice persoana joaca tot timpul diferite roluri. Aminteste-ti de vremea cand erai copil si tot ce conta era mama. Ea nu parea sa aiba alt mod de existenta in afara aceluia de „mamica"; identitatea ei era fixata in mintea ta. Dar dupa ce ai crescut, ai vazut ca ea juca si alte roluri, era sotie, sora, fiica, femeie cu o cariera si asa mai departe. Copiilor le este dificil sa accepte ca mamele lor duc o viata ce nu este centrata in intregime asupra faptului de a fi mama — e vorba de egoismul natural al tuturor copiilor mici. Dar, odata cu timpul, invatam sa intram in propriile noastre roluri, urmand exemplul parintilor nostri.

 

A juca mai multe roluri pare a fi o cale de a ne largi experienta. O persoana care ar fi doar mama ar gasi ca propria ei viata este sufocanta. A fi un om „complet" in societatea noastra inseamna a purta cat mai multe palarii.

 

Dar magul nu vede situatia in felul acesta. Pentru el, a fi complet inseamna a fi liber de toate rolurile posibile. „Sunt un spirit liber redus la aparenta acestui mic trup", ar spune Merlin. „Poti sa-ti acoperi ochii pentru a nu vedea soarele, dar aceasta inseamna oare ca soarele nu va mai umple cerul cu lumina?"

 

A iesi din rol este o treaba spinoasa, insa nu poti intra in lumea magului daca te definesti prin rolurile pe care le joci. Deci, ce inseamna experienta de a fi liber de orice rol? Este destul de simplu. Atunci cand te trezesti dimineata, inainte de a incepe sa te gandesti la ziua ce urmeaza, exista un moment in care te simti treaz fara a avea in minte un gand anume. Esti doar tu insuti, in stare de trezie. Aceasta experienta a simplitatii se repeta uneori in timpul zilei, dar putini o observa, deoarece suntem obisnuiti sa ne identificam cu procesul gandirii pe care il desfasuram de-a lungul intregii zile. In realitate insa nu esti ceea ce gandesti.

 

Poate ca nu-ti va veni sa crezi acest lucru, dar gandurile din mintea ta nu-ti apartin — ele apartin numelui tau, rolurilor in care ai intrat. Daca esti o femeie care se gandeste la copilul sau — cum se descurca la scoala, ce sa-i faci de mancare la cina si asa mai departe, nu tu ai aceste ganduri. Mama le are.

 

Daca eu, in practica mea medicala, ma gandesc la diagnostice, prescriptii si asa mai departe, doctorul este cel ce are aceste ganduri. Bineinteles ca rolurile de mama si de doctor sunt foarte folositoare, dar ele au un capat si intr-o zi fiecare dintre noi se va confrunta cu ghicitoarea: „Cine sunt eu?", care nu va primi niciodata un raspuns, oricat de bine ne-am juca rolurile. Poti trece insa dincolo de roluri, intr-o clipa, daca vrei. Acum, cand citesti aceasta pagina, indreapta-ti atentia catre cel ce citeste, sau atunci cand asculti muzica, intoarce-te catre cel ce asculta. Sau daca ti se intimpla sa vezi curcubeul, surprinde vederea celui ce priveste. In toate aceste cazuri, vei simti imediat o stare de constiinta atenta, treaza, neimplicata, tacuta si totusi foarte activa. Ce ai facut de fapt? Ai intrerupt actul observarii pentru a arunca o privire asupra observatorului. Acest truc iti da o intuitie asupra absolutei certitudini a existentei tale, pentru ca dincolo de orice observatie, exista un observator care nu se schimba. Acest clarvazator reprezinta factorul etern in orice experienta petrecuta intre marginile timpului, iar acest clarvazator esti tu.

 

Absenta timpului poate fi o perspectiva infricosatoare daca te identifici foarte tare cu rolul pe care-l joci. Nenumarati oameni sunt devastati atunci cand isi pierd slujbele, cand copiii cresc si pleaca de acasa, cand partenerul lor de viata moare. Felul lor de a se simti „eu" este atat de strans legat de numele lor, de etichete si de valori, incat n-au avut timp sa descopere cine sunt in realitate.

 

A fi fiinte umane intregi este ceea ce ne face sa fim reali.

 

Realitatea nu poate fi definita, ea poate fi doar traita. Fii foarte atent la acele scurte momente din cursul zilei cand experimentezi sinele tau fundamental, aflat in spatele respiratiei, al sentimentelor, al senzatiilor. Inainte de a sari din pat maine dimineata, vezi daca poti prinde acea trecatoare urma a fiintei pure si simple, inainte ca mintea sa inceapa sa trancaneasca. Aceasta stare linistita, tacuta, fara nume este foarte placuta. Ea nu poate fi atinsa prin gandire, vorbire sau actiune. Este precum castelul ale carui ziduri nu vor fi escaladate vreodata de vreo armata si care apara tezaurul unde sunt depozitate adevaratele bogatii ale vietii.

Sursa: Calea Magului, autor Deepak Chopra


Newsletter

Doneaza acum!

Online e cel mai bine.

Scrie-ne

© 2022 Humanity's Team Romania - miscare si comunitate spirituala pentru unime. Toate drepturile rezervate.