X

  • Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Articole din spiritualitate

"O viaţă lipsită de constientizare/observare nu merită trăită" ~ Socrate

pixabay.com
Creatie versus Reactie

Creatie versus Reactie

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Adu-ti aminte: sufletul tau creeaza, mintea reactioneaza.

Cu totii ati spus ceva – ceva urat – pentru ca, apoi, sa descoperiti ca, dupa ce ati rostit acele cuvinte, nu le mai simtiti ca fiind “adevarate”.

Cu totii ati exprimat sentimente – de la frica la manie, la furie – ca sa descoperiti ca, dupa ce le-ati exprimat, ele nu mai arata ceea ce simtiti cu adevarat.

Astfel, sentimentele pot fi inselatoare. Sentimentele sunt limbajul sufletului, dar trebuie sa va asigurati ca dati ascultare adevaratelor sentimente si nu unui model contrafacut, construit in mintea voastra.

Unele sentimente sunt sentimente adevarate – adica sentimente nascute in Suflet – iar altele sunt sentimente contrafacute. Acestea sunt construite in mintea ta.

Cu alte cuvinte, ele nu sunt deloc “sentimente” – ele sunt ganduri. Ganduri sub masca unor sentimente. Aceste ganduri se bazeaza pe experienta ta anterioara si pe experienta observata la altii. Vezi cum cineva se stramba cand i se scoate un dinte , si te strambi si tu cand ti se scoate un dinte. E posibil ca nici macar sa nu te doara – dar,oricum te strambi. Reactia ta nu are nimic de- a face cu realitatea, ci doar cu modul in care tu percepi realitatea, pe baza experientei altora sau a ceva care ti s-a intamplat in trecut.

Cea mai mare provocare pentru voi ca fiinte umane este de a Fi Aici, Acum, de a inceta sa mai inventati! Inceteaza sa mai creezi ganduri legate de un moment prezent (un moment pe care ti l-ai “trimis” tu insuti, inainte de a avea un gand legat de el). Fii in acest moment. Aminteste-ti ca tu ti-ai trimis acest moment ca pe un dar.

Momentul a continut samanta unui adevar urias. Acest Adevar vrei tu sa ti-l amintesti. Totusi, cand a sosit momentul , tu ai inceput imediat sa construiesti ganduri referitoare la el. In loc de a fi in moment, tu te-ai situat in afara momentului – si l-ai judecat. Apoi ai re-actionat. Adica , ai actionat asa cum ai mai facut-o o data inainte.

Priveste acum aceste doua cuvinte:

REACTIE

CREATIE

Observa ca sunt acelasi cuvant. Doar litera “C” s-a mutat din loc!

Cand faci lucrurile in mod corect e un act de Creatie, mai degraba deca de reactie. Ideea pe care incerc sa o conturez este ca atunci cand ajungi la fiecare moment si esti nealterat, fara un gand anterior legat de el, poti sa creezi pe Cine Esti mai degraba decat sa re-constitui pe cine ai fost odata.

Viata este un proces de creatie, si nu un proces de re-constituire.

Tu poti sa ma intrebi : Dar cum poate orice fiinta umana rationala sa isi ignore experienta anterioara, in momentul in care se iveste ceva? Nu este normal sa iti re-aduci in minte tot ceea ce stii despre acel subiect si sa raspunzi conform acestei experiente?

Si iti raspund: Poate fi normal, dar nu este natural. “Normal” inseamna ceva facut in mod obisnuit. “Natural” este asa cum esti tu cand nu incerci sa fii “normal”. Natural si normal nu sun acelasi lucru. In orice moment dat, tu poti sa faci ceea ce faci in mod normal, sau poti sa faci ceea ce-ti vine in mod natural.

Adevar va spun Eu voua: nimic nu este mai natural decat Dragostea.

Daca actionezi cu iubire, vei actiona in mod natural. Daca reactionezi plin de frica, de resentimente, cu furie, e posibil sa actionezi normal, dar niciodata nu vei actiona natural.

Ignora-ti experienta anterioara daca a fost dureroasa si intra in moment. Fii Aici, Acum. Vezi unde trebuie actionat chiar acum, pentru a te crea pe tine intr-o forma noua. Aminteste-ti ca asta este ceea ce faci tu aici.

Ai venit pe lumea aceasta in acest fel, in aceste timpuri, in acest loc, pentru ca sa cunosti Cine Esti si sa Creezi Cine Vrei Tu sa Fii.

Acesta este scopul intregii vieti. Viata este un proces continuu, nesfarsit de re-creare. Voi continuati sa va re-creati sinele conform cu imaginea imediat superioara despre voi insiva.

O astfel de alegere – o decizie care nu provine din nici o cunoastere anterioara – se numeste creatie pura. Sinele se creeaza prin luarea unor astfel de decizii.

O viata traita la alegere este o viata de actiune constienta. O viata traita la intamplare ese o viata de reactie inconstienta.

Reactia este exact asta: o actiune pe care ai facut-o inainte. Cand tu “reactionezi”, ceea ce faci este sa evaluezi datele care-ti vin, sa cauti in banca de date dupa aceeasi experienta sau una aproape la fel – si sa actionezi in modul in care ai facut-o inainte.

Aceasta e lucrarea Mintii tale si nu a Sufletului tau.

Sufletul te-ar face sa cauti in “banca lui “ de date pentru a vedea cum ai putea sa creezi o experienta cu adevarat originala a Eu-lui in Momentul de Acum. Aceasa este experienta “cautarii sufletului”, dar trebuie sa fii literalmente “iesit din minti” ca sa o faci. Sufletul creeaza numai din experienta prezenta, fara aduceri aminte,analize si critici ale intamplarilor trecute.

Majoritatea dintre voi nu sunteti creati de voi insiva, ci creati de catre obisnuinta – creati de altii. Iar atunci cand altii v-au spus cum ar trebui sa simtiti si acest lucru este in directa contradictie cu modul in care voi simtiti – traiti experienta unui profund conflict interior. Ceva adanc in interiorul vostru va spune ca ceea ce v-au spus altii nu este Cine Sunteti.

Daca entitatea care care esti tu urmeaza sa creeze si, astfel a stie cine este cu adevarat, ea trebuie sa actioneze printr-un act de vointa constienta si nu printr-unul de obedienta inconstienta. Obedienta nu inseamna creatie si nu aduce evolutie. Obedienta este un raspuns in timp ce creatia este alegere pura, nedictata,neceruta.

Mintea cauta foare des sa-si exercite vointa asupra trupului – si o si face. Tot asa, trupul cauta adesa sa controleze mintea – si adeseori reuseste. Totusi trupul si mintea impreuna nu trebuie sa faca nimic ca sa controleze sufletul, pentru ca sufletul este complet lipsit de nevoi . Functia sufletului este sa indice ce dorinte are – si nu sa le impuna.

Functia mintii este sa aleaga dintre mai multe alternative.

Functia trupului este sa puna in aplicare aceasta alegere.

Cand trupul, mintea si sufletul creeaza impreuna, in armonie si unitate, Dumnezeu este incarnat. Numai atunci se poate cunoaste Sufletul prin propria lui experienta. Numai atunci Cerurile se bucura.

Chiar in acest moment , sufletul tau a creat din nou ocazia ca tu sa fii, ca tu sa faci si sa ai ceea ce e nevoie pentru ca sa cunosti Cine Esti Tu cu Adevarat. Sufletul tau te-a adus la cuvintele pe care le citesti in clipa asta – dupa cum te-a mai adus si mai inainte la cuvine de intelepciune si la adevar.

Ce vei face acum? Ce vei alege sa fii?

Ar trebui sa existe un singur considerent cand iei o hotarare: este aceasta o afirmare a lui Cine Sunt? Este aceasta o proclamare a lui Cine Aleg Eu sa Fiu?

 

Sursa articol:  “Conversatii cu Dumnezeu” vol. I si II; autor Neale Donald Walsch


Newsletter

Doneaza acum!

Online e cel mai bine.

Scrie-ne

© 2023 Humanity's Team Romania - miscare si comunitate spirituala pentru unime. Toate drepturile rezervate.