Acest site foloseste cookie-uri. Daca navigati pe acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.

contact@humanitysteam.ro
Scris de  Neale Donald Walsch
11
Mar

Ego-ul: "bun" sau "rau" ?

cimp si sat“ Tu intrebi daca e bine sa ai un ego, iar aceasta e o intrebare uriasa.Totul depinde de ce anume incerci sa faci. Daca folosesti ego-ul ca pe un instrument cu care sa traiesti experienta suprema a Unicei Realitati – aceea ca esti Una cu Totul - atunci este bine. Daca ego-ul  te foloseste pe tine ca sa te opreasca de la a trai experienta acestei realitati, atunci nu este bine. El “nu este bun” – in masura in care te impiedica sa faci ceea ce ti-ai propus sa faci cand ai venit aici.


 E in regula sa ai un ego. Deoarece un “ego” este necesar pentru ca tu sa traiesti experienta pe care o traiesti acum, aceea de a te imagina ca fiind o entitate separata intr-o lume relativa. Cand stii pe deplin Cine Esti cu Adevarat, ego-ul tau dispare complet.

Ai intrat in Imparatia Relativului  pentru a trai experienta a ceea ce nu poti trai ca experienta in  Imparatia Absolutului.  Ceea ce cauti tu sa traiesti ca experienta este Cine Esti  cu Adevarat.  In Imparatia Absolutului tu poti sa cunosti acest lucru, dar nu poti sa-l cunosti ca experienta. Dorinta Sufletului tau este sa se cunoasca pe el insusi  prin experienta. Motivul pentru care in Imparatia Absolutului tu nu poti experienta oricarui aspect al lui Cine Esti este ca, in aceasta Imparatie, nu exista nici un aspect a ceea ce tu nu esti.

Absolutul este doar atat – absolutul. Totul din Toate. Alfa si Omega, cu nimic intre ele.

Imparatia Relativului a fost creata astfel incat sa-ti poti cunoaste prin experienta Sinele ca fiind maret.

In Imparatia Absolutului nu exista nimic altceva decat maretia – prin urmare, Maretia “nu exista”. Adica ea nu poate fi traita ca experienta, deoarece nu exista nici o modalitate sa traiesti experienta maretiei in absenta a ceea ce nu este maret. Adevarul este ca tu esti Una cu totul. In aceasta se afla Maretia ta! Dar tu nu poti cunoaste maretia de a fi Una cu totul atata timp cat Esti Una cu totul,  deoarece nu exista nimic altceva si, astfel, a fi Una cu Totul nu inseamna nimic. In cadrul experientei tale, tu esti pur si simplu “tu” , si nu ai experienta maretiei acestui lucru.

Singurul mod prin care tu poti sa traiesti experienta maretiei de a fi Una cu totul este existenta unei stari sau a unei conditii in cadrul carora sa fie posibila starea de a nu fi Una cu totul. Dar, intrucat totul este Una in Imparatia Absolutului – care este realitatea suprema – este imposibil ca ceva sa nu fie Una cu totul.

Ceea ce nu este imposibil este Iluzia de a nu fi Una cu totul. Imparatia Relativului a fost creata cu scopul de a se crea aceasta Iluzie. Este ca lumea de genul Alice-in-Tara-Minunilo, in care lucrurile nu sunt ceea ce par a fi si in care lucrurile par a fi ceea ce ele nu sunt.Ego-ul tau este instrumentul principal in crearea acestei  Iluzii.  Este acea unealta care-ti permite sa-ti imaginezi Sinele ca fiind separat de Voi Toti Ceilalti. Este partea din tine care crede ca tu esti o persoana individuala.

Tu nu esti o persoana individuala, cu toate acestea, tu trebuie sa fii individualizat pentru a pricepe si aprecia experienta intregului. Si, astfel, in acest sens, este “bine” sa ai un ego. Daca luam in considerare ceea ce incerci tu sa faci, atunci este “bine”.

Cu toate acestea , “nu este bine” sa ai prea mult ego – daca luam in considerare ceea ce incerci tu sa faci. Asta, pentru ca ceea ce tu incerci sa faci este sa folosesti iluzia de separare pentru a intelege si a aprecia mai bine experienta Unimii, care inseamna Cine Esti Tu cu Adevarat.

Un ego exacerbat nu este un semn ca persoana respectiva se place, este chiar opusul. Daca oamenii “se lauda” si “fac pe nebunii” foarte mult, aceasta ridica problema asupra a ce anume nu le place la ei insisi in asa masura incat, ca o compensare, simt ca trebuie sa-I faca pe altii sa-I placa. Cand tu nu te placi prea mult, incerci sa compensezi lipsa de dragoste de sine cu dragostea acordata de altii. Adevarata  dragoste de Sine face ca ego-ul sa dispara, nu il exacerba. Altfel spus, cu cat intelegerea ta referitoare la Cine Esti cu Adevarat este mai extinsa, cu atat mai mic este ego-ul tau. Cand stii pe deplin Cine Esti cu Adevarat, ego-ul tau dispare complet.

Cand ego-ul devine atat de axacerbat – astfel incat tot ceea ce poti vedea este Sinele separat – dispare orice sansa de a trai ca experienta Sinele unificat – si esti pierdut. Literalmente esti pierdut in lumea iluziilor tale si poti ramane pierdut in acea iluzie timp de mai multe vieti , pana ce, in cele din urma, iti scoti Sinele de acolo, sau pana cand altcineva – un alt suflet – te smulge de acolo. Aceasta este ceea ce se intelege prin “a te reda pe tine, tie insuti”. Aceasta este ceea ce bisericile crestine inteleg prin conceptul de “mantuitor”.Singura greseala pe care o fac aceste biserici este sa se declare ca fiind – ele si religia lor – unicul mod prin care puteti fi “mantuiti”, intarind inca o data iluzia separarii – insasi iluzia de care vrea sa va mantuiasca!

Deci, daca folosesti ego-ul ca pe un instrument cu care sa traiesti experienta suprema a Unicei Realitati – aceea ca esti Una cu Totul - atunci este bine. Daca ego-ul  te foloseste pe tine ca sa te opreasca de la a trai experienta acestei realitati, atunci nu este bine.

Cu toate acestea tu ai intotdeauna alegere libera in privinta activitatii pentru care ai ramas aici. Daca tu consideri ca nu este placut sa traiesti experienta Sinelui tau ca parte a lui Unu, ti se va da posibilitatea de a alege sa nu traiesti aceasta experienta chiar acum. Numai atunci cand vei fi trait suficient de multa stare de separare, suficient de multa iluzie, suficient de multa singuratate si durere, vei cauta sa gasesti drumul spre casa, si atunci vei descoperi ca Eu voi fi acolo – si ca am fost acolo intotdeauna.
In toate modurile, pe toate caile, in toate felurile.”

 

fragment din  “Prietenie cu Dumnezeu”- a doua carte din seria de dialoguri  Conversatii cu Dumnezeu,  de Neale Donald  Walsch

(1 Vot)
Ultima modificare Joi, 10 Martie 2016 20:03

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Articole pe categorii

Articole noi