Acest site foloseste cookie-uri. Daca navigati pe acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.

contact@humanitysteam.ro
Scris de  David Yonke
25
Iul

Calugaritele Tiffin conserva "creatia lui Dumnezeu"

Sister-Jane-Francis-Omlor-Mike-Connor-straw-bale-houseMaicuta Jane Frances Omlor si Mike Conner, directorul Centrului Educational al Maicutelor Ordinului Sfantului Francisc din Tiffin, Ohio, in fata casei ecologice, construita din baloti presati de paie.

"Constientizand UNIMEA noastra cu tot ceea ce este si pentru a opri pangarirea pamantului, ne-am luat angajamentul acestei provocari, atat pentru noi cat si pentru intreaga societate de a respecta creatia si de a trai in completa armonie cu ea. Ne aflam in continua cautare de a  gasi solutii pentru folosirea eficace  a resurselor naturale."

TIFFIN — Maicutele Ordinului  Sf. Francisc spera ca Centrul lor care a deschis vizitatorilor sa fie o sursa de inspiratie pentru cei care vin aici.

“E foarte important ca oamenii sa vina si sa vada ce facem noi aici, putand astfel sa invete cum se foloseste energia pasiva, energia solara si izolatia unei case ecologice” spune Maicuta Jane Frances Omlor.Sapaturile pentru casa ecologica denumita Mica Oaza de Verde au inceput in mai 2010 iar finalizarea ei, deseori intarziata de lipsa fondurilor, se spera a fi in toamna.

Intr-un perimetru de 1300 m2, am ridicat aceasta confortabila casa ecologica folosind baloti comprimati de paie, inserati in cadre de lemn.Fiecare element al casei a fost gandit pentru prezervarea energiei prin folosirea resurselor din natura si pentru a "conserva creatia lui D-zeu" spune Maicuta.

Usile interioare si grilajele au fost recuperate in urma demolarii unei parti din manastirea Tiffin; un mic ventilator fara conducte a fost instalat pentru aerul cald si rece necesar; peretii interiori sunt construiti dintr-un amestec natural de argila si nisip; ferestrele sunt triple si plasate pentru o maxima eficienta; podeaua a fost pusa peste un strat de agregat german, fie sticla reciclata, iar pentru acoperis s-a folosit otel reciclat.

La finalizarea constructiei, cele doua maicute, Jane si Janet Hay se vor muta in casa cu doua camere; va fi o casa care nu va consuma mai multa energie decat produce prin folosirea resurselor de energie regenerabila. In campul de trifoi din spatele casei se inalta o mica turbina de vant care este deja operationala, iar in plan este instalarea unui panou solar pentru acoperis.

Mike Conner, directorul Centrului Educational al Maicutelor Ordinului Sfantului Francisc din Tiffin spune ca factura pentru electricitate in luna aprilie a fost numai 2.37 dolari.

“Intr-adevar nu locuieste inca nimeni aici, dar aerul conditionat si caldura au functionat pe timpul constructiei.Cu doua luni in urma nu am avut factura de electricitate” .

Little-Portion-Green-Sister-Jane-Frances-OmlorOdata cu instalarea panourilor solare, spune el, ne asteptam sa scada consumul de electricitate si mai mult deoarece casa va genera un surplus de electricitate.

Daca tot mai multi oameni ar conserva energia, impactul asupra consumului national ar fi major.Potrivit Departamentului National al Energiei, cladirile consuma actualmente 72% din productia nationala de electricitate si 55% din productia de gaze, ajungandu-se la un procent de 44% din totalul consumului de energie in Statele Unite ale Americii.

Costurile pentru ridicarea unei case din paie sunt mai mari decat pentru o casa standard, dar in timp sunt amortizate prin cheltuielile modice legate de utilitati. "Maicutele Franciscane au cheltuit pana acum aproape $100.000 pentru constructie, suma obtinuta exclusiv din donatii", spune d-nul Conner. Daca s-ar tine cont si de timpul oferit de voluntari si materialele donate, costul Micii Oaze de Verde s-ar dubla, ajungandu-se la suma $200.000 estimeaza el.

“E o suma considerabila, dar constructia oricarei case ar costa undeva intre $100.000 si $200.000” spune d-nul Conner.

Maicuta Jane afirma ca traind in armonie cu natura si conservand energia este un mod de viata cu implicatii spirituale si morale, reprezentand una din misiunile Ordinului Catolic, denumit astfel dupa Sfantul Francisc de Assisi, care a trait in secolul 13.Ordinul mai este implicat si in promovarea ideii de pace si dreptate, indemnul la indreptarea spre spiritualitate si contemplare, ingrijirea batranilor si a saracilor.

Maicuta Jane spune ca a fost martora devastarii mediului inconjurator pe cand locuia in West Virginia, companiile de exploatare miniera folosind explozivi care au distrus pur si simplu varful muntilor pentru a extrage carbuni.

“In urma exploziilor, tone de grohotis alunecau de-a lungul muntilor, distrugand tot ce era in cale,” spune ea.

Asemenea devastare a mediului inconjurator, precum si constientizarea ca resursele de carbuni sunt finite, ar trebui sa ii motiveze pe oameni sa se implice si sa sustina ideea de energie regenerabila si conservarea resurselor actuale, afirma Maicuta Jane.

“Combustibilii folositi acum nu sunt o resursa sustenabila.La un moment dat aceasta resursa se va epuiza fara a o mai putea reproduce”.

Maicutele Ordinului Franciscan din Tiffin sunt implicate in prezervarea creatiei pe mai multe fronturi,99 de maicute apartinand Ordinului servind principiilor promovate in toata lumea. 348 din cei aproximativ 400 de acrii pe care ii detine Ordinul in Tiffin sunt folositi exclusiv pentru ferme si paduri.

Acum doi ani, 65% din structura manastirii a fost demolata pentru ca nu aveam nevoie de spatiul locativ iar cheltuielile legate de intretinere si energie erau ridicate, spune Maicuta Jacqueline Doepker.

Casa construita din paie va fi locuita dar deschisa vizitatorilor pentru a fi un exemplu al ideii de conservare si folosire a energiei alternative.

Mica Oaza de Verde e cu totul diferita fata de casele standard de azi.Oamenii nu vor gasi aici o casa de tip spartan, o "cutie impersonala" asa cum si-ar inchipui atunci cand se vorbeste despre noile case ecologice.Cu peretii ca din carpici, vopsiti in nuante verzui si maronii, ferestre largi si o fanta in tavanul balconului de la etajul doi, casuta e de dimensiune modesta dar eficienta din punct de vedere al consumului de energie si complet ecologica.

“Daca oamenii care vor veni aici vor spune, ‘Oh, dar casuta asta e minunata,’ si isi pot imagina cum ar fi sa locuiasca intr-o astfel de casa, atunci cauza mea e pe jumatate castigata,” spune d-nul Conner . “Nu incerc doar sa promovez un produs care nu uzeaza practic deloc resursele de electricitate si energie, doresc de asemenea ca aceste casute sa fie atractive, apeland nu numai la resursele financiare, ci incercand sa atragem oamenii printr-un design inteligent si placut ochiului.”

Maicuta Jane, care se mai ocupa si de olarit si avand valente artistice, descrie casa de paie ca fiind  “un loc minunat”, avand  “o legatura spirituala” cu prezenta de 143 de ani a Maicutelor in Tiffin.

“Pamantul acesta este sacru pentru noi,” spune ea. “Vom lua parte la numeroase ritualuri si ne vom ruga pentru conservarea lui, deasemenea vom promova ideea de echitate si ne vom ocupa in continuare de educatie, eco-spiritualitatea va prima aici, in locul dogmei.

Traducere: Cristina Cucu

http://www.toledoblade.com/Religion/2012/06/02/Tiffin-nuns-preserve-God-s-creation-1.html

(0 voturi)
Ultima modificare Joi, 10 Martie 2016 20:30

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Articole pe categorii

Articole noi