Împreună cu Humanity’s Team visez la o lume nouă, și o nouă umanitate. O umanitate care își exprimă uBuntu: „uMuntu Ngumuntu Ngabantu” , adică: „Eu sunt pentru că noi toți suntem. Noi sunem toți unul.’ Vă încurajez să vă amintiți minunea Care Sunteți.Trăiți-vă Potențialul cel mai Înalt și vedeți potențialul în ceilalți. Pentru a sărbători minunea diversității noastre și, cel mai important, a merge și A Fi Cine Sunteți cu Adevarat. Aceasta este moștenirea noastră comună.

Arhiepiscopul Emerit Desmond Tutu2010
Tipărire

Ubuntu

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Filozofia uBuntu este orientată spre viață.
Învățăm prin uBuntu că ființele umane și toată viața fac parte dintr-un proces al devenirii spre cel mai înalt potențial al lor, uBu are sensul de a deveni , iar ntu înseamnă cea mai înaltă formă de a fi / cel mai înalt potențial.

Xhosa este un grup etnic de origine bantu, provenit din Africa Centrală, iar în prezent se poate întâlni în sud-estul Africii de Sud, în special în provincia Capul de Est. Este cel mai mare grup etnic din Africa de Sud, după Zulu. Limba Xhosa face parte din grupul limbilor bantu.

Ubuntu este o etică sau o filozofie africană de viaţă, din Africa Subsahariană, care se concentrează pe loialitate şi pe relaţiile interumane. În limba bantu indică "bunăvoinţă
faţă de ceilalţi". Este o regulă de viaţă bazată pe compasiune şi respect faţă de ceilalţi. Folosind expresia Ubuntu:"Umuntu ngumuntu ngabantu", de fapt, ei spun: "Eu sunt
pentru că noi toţi suntem".

Un antropolog a propus copiilor acestui grup etnic african, un joc. El a pus un coş cu fructe lângă un copac şi le-a spus copiilor că cel care va ajunge primul va câştiga toate
fructele. Când a dat semnalul de începere a jocului, toţi copiii s-au luat de mână şi au alergat împreună, apoi, tot împreună, s-au aşezat în jurul coşului să se bucure de premiu. Când antropologul i-a întrebat de ce au alergat în acel mod, dacă numai unul singur, câştigătorulcursei, ar fi putut câştiga toate fructele, aceştia i-au răspuns: Ubuntu, cum putea să fie fericit numai unul dintre noi iar toţi ceilalţi trişti?

Ubuntu îndeamnă oamenii să se sprijine şi să se ajute reciproc, să devină conştienţi nu numai de drepturile lor, dar, de asemenea, de atribuţiile lor. Iată câteva interpretări ale sensului expresiei Ubuntu:
"Eu sunt pentru că noi toţi suntem", "Dacă eu sunt ceea ce sunt este datorită meritului a ceea ce suntem noi toţi", "Umanitate spre ceilalţi". O altă definiţie popular acceptată este, de asemenea, "credinţa într-o legătură universală de împărtășire care uneşte întreaga omenire". Ubuntu se poate traduce (nu fără a pierde o parte din sens) cu Umanitate, în sensul de calitate umană, de existenţa unei legături între toate fiinţele umane.

Ubuntu defineşte individul în funcţie de multiplele sale relaţii cu ceilalţi. Se spune că cei care susţin principiul Ubuntu pe tot parcursul vieţii lor, după moarte vor rămâne în legătură cu cei care sunt încă în viaţă.

Ubuntu în diverse domenii ale societăţii:
În domeniul politic: Ubuntu are semnificaţia de unitate şi de împărtășire într-un moment când trebuie să se ia decizii. Acest ideal a stimulat atât spiritul patriotic african cât şi pe cel de mândrie, demnitate şi respect.

În domeniul juridic: Ubuntu acţionează în domeniul juridic transmiţând fraternitate. De exemplu: dacă un om ucide un alt om, criminalul îşi ispăşeşte pedeapsa dar, în acelaşi timp, familia făptuitorului stabileşte o legătură cu familia victimei pentru plătirea daunelor.
În câmpul religios: cei care aplică principiile Ubuntu cred că există o legătură universală care uneşte întreaga umanitate. Expresia Ubuntu: "Eu sunt pentru că noi toţi suntem", în acest context, înseamnă că toţi trebuie să se comporte corect şi să respecte strămoşii.
În domeniul economic: proiectul economic Ubuntu are mulţi voluntari şi este sponsorizat de către instituţii publice şi private. Toate acestea pentru dezvoltarea unei forme de solidaritate economică.

În domeniul social: Ubuntu are mai multe sensuri în acest domeniu, deoarece este vorba despre multiplele relaţii dintre indivizi: ospitalitatea este sacră şi nu este obligatoriu să se prezinte cadouri, persoanele mai în vârstă sunt chemate cu numele de familie sau porecla şi nu cu prenumele, nu există copii orfani pentru că nu există noţiunea de copii de sânge ci doar de copii, şi niciun părinte nu şi-ar abandona propriul copil.

Acestea sunt doar câteva interpretări ale sensului acestei filozofii de viaţă numită Ubuntu.

Sursa : http://talkubuntu.com/ și http://epochtimes-romania.com/