Frumusetea are sensuri diferite pentru oameni diferiti. Pentru un om de stiinta, frumusetea poate veni sub forma unei solutii simple la o ecuatie matematica. Un fotograf poate sa vada frumusetea in contrastul izbitor dintre lumina soarelui si umbrele dintr-o compozitie.
Este clar ca perceptia fiecarei persoane in ceea ce priveste frumusetea este unica. Si este clar ca puterea frumusetii este reala. In prezenta ei suntem transformati. Frumusetea vindeca suferinta, durerea si teama din vietile noastre. Frumusetea este o forta in sine. Spre deosebire de gravitatie so electromagnetism, care exista cu sau fara noi, puterea frumusetii pare sa existe in stare latenta pana cand ii acordam atentia noastra. Puterea frumusetii doarme pana cand este trezita. Si noi suntem singurii care o pot trezi! Si o trezim numai atunci cand o recunoastem in vata noastra.
Din aceasta perspectiva, frumusetea este mai mult decat lucrurile care sunt placute ochilor. Este o experienta din inima, minte si suflet.
Pentru a gasi frumusetea in fiecare experienta, probabil ca rolul nostru consta mai putin in a o crea , cat in a recunoaste ca este deja aici. Frumusetea este mereu prezenta in toate lucrurile. Ea poate fi gasita chiar si in locurile unde credem ca nu ar putea exista niciodata frumusete. Aceasta intelepciune ne aminteste ,pur si simplu, ca puterea de a vedea frumusetea este o alegere. Sa luam in consiferare doar ceea ce ne arata acest moment, fara a-l compara cu o alta experienta. Acesta este modul in care plantam , in constiinta noastra, semintele care atrag o frumusete si mai mare in viata noastra. Numai atunci cand comparam experienta noastra prezenta cu o idee despre cum credem noi ca ar trebui sa arate frumusetea, suntem capabili sa vedem altceva decat frumusetea momentului.
De exemplu, iata o experienta prin care am trecut in Tibet, care ilustreaza ce am spus mai sus. Eram in drum spre platourile inalte cand cineva ma trage de pantaloni. M-am uita in jos si ochii mei au intalnit privirea intensa a unui om cu fata barboasa si scund, batran dar si fara varsta, cu suvite lungi incurcate de par care se incurcau cu barba sa. In loc de picioare, avea o panza murdara si o scandura cu role atasate in partea de dedesubt. M-am sperita de ceea ce vedeam si m-am retras un pas inapoi. Presupunerea mea a fost ca omul este un cersetor care imi cere bani.
Fara a-si indeparta privirea din ochii mei, omul si-a pus incet ambele palme pe sol, mentinandu-si echilibrul pe scandura si, cu pricepere, s-a impins in directia mea si a aratat spre acoperisul unui templu antic din partea opusa. Uitandu-ma in acea directie, m-am trezit admirand cea mai frumoasa fatada din lemn a unui templu hindus. Daca omul nu mi l-ar fi aratat, nu l-as fi vazut. In plus, am aflat mai tarizu, templul detinea si o cheie importanta pentru a intelege credinta hindusa. Cand i-am dat bancnotele, a dat din mana ca si cum ar fi alungat o musca, facandu-mi semn sa le pun inapoi in buzunar, pentru ca nu era interesat de bani. Apoi a disparut, nu l-am mai vazut niciodata.
Am relatat aceasta poveste pentru a sublinia o idee. Deoarece omul parea atat de diferit de mine, am emis o judecata despre el si cine era. Din corpul lui diform si trecut prin multe, in acea zi s-a manifestat Frumusetea spiritului sau. In loc sa doreasca niste bani, el a vrut , pur si simplu, sa imparta ceva cu mine. Mi-a arata o parte a lumii sale pe care nu as fi vazut-o altfel si mi-a dat astfel o lectie in ceea ce priveste judecata mea. Mi-a demonstrat, de asemenea, ca frumusetea poate veni numai atunci cand ii permitem acest lucru.
Este interesant cum Universul ne aduce lectii noi atunci cand ne asteptam mai putin! La cateva zile dupa experienta din Tibet Kathmandu, autobuzul nostru a intrat intr-un sat de munte si a oprit la o veche cazarma. Un om batran si cocosat a urcat in autobuz si se uita la noi cu o gura fara dinti, sasiu, am crezut ca e un cersetor. Cineva a vrut sa-I dea bani dar a refuzat. In schimb a inceput sa ia cele mai grele bagaje din interiorul autobuzului, venind astfel in ajutorul nostru. A refuzat si banii mei. Privindu-ma zambind a plecat si asta a fost tot. Tot ce isi dorea era ca noi sa ne bucuram de sederea noastra in satul sau. Nu astepta nimic in schimb.
Acest om nu a fost angajat de nimeni pentru bagaje ci s-a intamplat sa fie acolo si sa- oferit sa ne ajute. Inca o data, desavarsirea frumusetii interioare a luminat dincolo de imperfectiunile acestui om si de prejudecatile noastre. El ne-a oferit un ajutor plin de iubire, fara sa ceara nimic in schimb.
Sau, intr-o zi stateam la un semafor intr-o masina inchiriata intr-un oras mare. Eram complet inconjurat de toate tipurile de oameni , dar un barbat mi-a atras atentia. Avea o afectiune neuromusculara evidenta, care il impiedica sa-si controlexe bratele si picioarele. Era imbracat intr-un costum de afaceri, avea un rucsac si parea ca merge la birou. In timp ce astepta lumina verde, parea ca face tot ce poate pentru a-si mentine controlul asupra trupului sau si pentru a sta pur si simplu. Gura I se stramba din cauza efortului incomod si intentionat pentru a face fiecare pas cand a inceput sa traverseze. Dupa ce a disparut in multime, m-a cuprins un sentiment de recunostinta. Am incercat sa-mi imaginez cum ar fi fost daca el nu ar fi trecut pe acolo in acea zi. M-am gandit la ceea ce imi adusese in acele cateva secunde, curajul pe care l-a demonstrat prin determinarea lui de a fi in lume. Si, prin simpla lui prezenta, acest om curajos a adus frumusete in acea zi din viata mea. Mi s-au umplut ochii de lacrimi in timp ce multumeam pentru prezenta sa si mi-am spus:”Cat de norocos sunt pentru ca l-am vazut pe acest om astazi.”
Te invit sa faci si tu. Data viitoare cand te vei afla intr-un loc public, uita-te in multime si pune-ti intrebarea:” Ce anume ma emotioneaza cel mai profund la aceasta persoana?” S-ar putea sa fii surprins de impactul pe care il are un exercitiu atat de simplu, facut intr-o clipa.
In afara de frumusetea care este inspirata de un apus de soare, un varf de munte acoperit de zapada sau opera unui artist, exista surse de frumusete care vin pur si simplu din sensul pe care-l dam experientei noastre. In aceste cazuri, modul in care ne percepem viata creeaza sentimentul de frumusete din noi.
Descoperiri recente ale stiintei occidentale vin acum sa confirme numarul din ce in ce mai mare de dovezi care sugereaza ca frumusetea are puteri de transformare. Frumusetea este o experienta, este experienta noastra. Prin experiemntarea frumusetii, ni se ofera puterea de a ne schimba sentimentele pe care le avem in trup. Sentimentele noastre, la randul lor, sunt legate in mod direct cu lumea de dincolo de corpurile noastre. Anticii credeau ca sentimentul – in special forma de sentiment pe care o numin “rugaciune” – este cea mai puternica forta din Univers. Sentimentul si rugaciunea influenteaza de fapt, in mod direct materia fizica a lumii noastre. Asa ca, atunci cand spunem ca frumusetea are puterea de a ne schimba viata, nu exageram daca spunem ca aceeasi frumusete are si puterea de a ne schimba lumea! Ideea este ca trebuie sa aplicam modul de a vedea dincolo de durerea si suferinta pe care ni le arata lumea si sa recunoastem frumusetea care exista deja in toate lucrurile.
Sursa articol: cartea “Secretele pierdute ale rugaciunii” , autor Gregg Braden, Editura For You ,2017