Pixabay.com
vegetarian
Tipărire

De ce vegetarianism?

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

În fiecare an se ard mii de kilometri de pădure pentru a-i pregăti în vederea creşterii vitelor. Copaci mari, puternici şi frumoşi sunt doborâţi pentru a planta nutreţ pentru vite. Aceasta se petrece la o scară aşa de mare încât afectează deja clima planetei. Mai mult, chiar şi în zone cu apă puţină, industria cărnii consumă multe mii de metri cubi de apa pentru creşterea păsărilor şi a vitelor. De asemenea, pentru a face faţa cererilor pieţii, industria peştelui afectează dramatic echilibrul ecosistemului oceanelor. Mor anual mii de delfini în plasele folosite pentru ton. Au dispărut deja un număr necunoscut de specii acvatice şi altele sunt în curs de dispariţie. Ecologic şi social, preţul plătit este foarte mare. A ne hrăni cu vite, peşti, păsări şi cu ouăle lor este dăunător moralmente, este inutil din punctul de vedere al sănătăţii şi cu mult mai costisitor. Ne putem asigura necesarul de proteine prin hrana de origine vegetală mult mai simplu şi mai economic, fără a fi nevoiţi să împovărăm atât de greu animale, păduri, pe noi înşine şi planeta.

Toxinele şi organismele patogene din carnea animalelor transmit oamenilor diferite boli. Concentraţia de acid uric din hrana animală împovărează corpul cu substanţe foarte greu de eliminat şi este cauza multor probleme de sănătate. Examinându-ne îndeaproape corpul vom constata că din punct de vedere genetic nu am fost proiectaţi să mâncam carne. Dinţii şi unghiile noastre nu se aseamănă cu cele ale animalelor carnivore, iar intestinele noastre, spre deosebire de cele ale animalelor carnivore, sunt lungi, ceea ce face ca propria noastră capacitate de eliminare a toxinelor animale să fie periculos de lentă.

Luaţi în considerare soarta milioanelor de vaci, oi, peşti şi găini măcelărite anual pentru noi, spre a fi gătite şi mâncate! Le ucidem fără a le acorda vreun gând – fără îndurare – sau în cel mai bun caz o fac pentru noi alţii pe care îi avem la dispoziţie. Cât de senini suntem şi ce puţin ne priveşte suferinţa lor! Vom recunoaşte vreodată aceste fapte? şi ne vom da seama că tot acest chin este impus, iar toate aceste probleme economice, ecologice şi sociale sunt create pentru a ne satisface simţul gustului timp de câteva minute? Ceea ce nu înţelegem este că atunci când ne întemeiem bucuria pe suferinţa altor fapturi, atragem asupra noastră urmări negative şi nedorite.

Unii pot fi vegetarieni de dragul sănătăţii lor, sau din raţiuni sociale, umane, economice, etice sau ecologice, dar considerentul pentru care sfinţii ne sfătuiesc să ne abţinem cu desăvârşire de a mânca orice fel de carne, este unul spiritual: "Ceea ce semeni, aceea culegi". Povara acţiunilor destructive săvârşite în trecut pe care o purtăm cu noi este oricum grea şi ne apasă; trebuie să încetăm să sporim această povară cu care ne-am încărcat fără a ne da seama.

Dacă semănăm suferinţă, într-o zi va trebui să culegem suferinţă. Dacă pentru hrana noastră ucidem sau îi plătim pe alţii să o facă, suntem răspunzători pentru fiecare dram de suferinţă pe care îl provocăm – atragem asupra noastră suferinţa într-o măsură egală cu suferinţa pe care o producem. Într-o zi vom avea de suportat consecinţele acţiunilor noastre, chiar dacă aceasta ne va obliga să ne întoarcem în creaţie într-o alta viaţa. Aceasta lege a compensaţiei echivalente, exact ca şi legea lui Newton în fizică, este precisă, implacabilă şi imuabilă. Este foarte greu să părăsim acest plan de conştiinţă dacă suntem răspunzători, direct sau indirect, de uciderea animalelor. Datoria este prea mare şi va trebui achitată. Acesta este considerentul pentru care adevăraţii îndrumători spirituali ne sfătuiesc să încetăm să ne hrănim cu sângele şi suferinţa altor fiinţe, pentru a înceta să sporim povara greutăţii foarte mari pe care o purtam oricum.

Un ac este atras în mod firesc de magnet; dar dacă aşezăm pe ac o greutate mare, el nu mai poate fi atras de magnet. În mod similar, ne va fi imposibil să avem acea inima nevinovată care să ne permită să realizăm progrese spirituale, dacă ne încărcăm în continuare cu poveri grele care slujesc la înlănţuirea noastră de nivelele inferioare ale creaţiei.

Sursa: Bazele spiritualitatii, autor Neale Donald Walsch