X

Pentru a evita mesajele nedorite, veti primi un email de verificare a abonarii.

    Articole din spiritualitate

    "O viaţă lipsită de constientizare/observare nu merită trăită" ~ Socrate

    Pixabay.com
    comunicare

    Comunicarea nonviolenta

    Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
     

    Comunicarea este un instrument universal de socializare umana, prin intermediul careia oamenii fac schimb de informatie, se cunosc si se influenteaza reciproc, isi coordoneaza activitatile comune. Comunicarea reprezinta, pe de o parte, o forma de manifestare a relatiilor si a atitudinilor interpersonale. Pe de alta parte, ea constituie o forma speciala de activitate, in procesul careia se formeaza relatiile si atitudinile umane. Determinind calitatea acestora, comunicarea exercita o influenta puternica atat asupra starii de spirit si a performantelor fiecarui individ, cat si asupra rezultatelor colective.

    Comunicarea nonviolenta este aceea care ne satisface trebuintele proprii fara a leza necesitatile si demnitatea altora, ne ajuta sa cream o motivatie inalta, prin evitarea limbajului care genereaza resentimente sau apreciere scazuta. Multiple cercetari in domeniul psihologiei demonstreaza actiunea benefica a comunicarii parteneriale, nonviolente, atat pentru fiecare persoana in parte cat si pentru intreaga comunitate.

    Am invatat sa vorbim dar nu si sa comunicam. Violenta existenta in Lume, la nivel activ si pasiv , constient si inconstient,  provine din furie reprimata, frustrare si nemultumire. Cand nu esti constient, aceasta agresivitate se resimte si in modul in care vorbim unii cu altii. Nonviolenta inseamna sa-i permiti pozitivului din interiorul nostru sa iasa la suprafata:  dragoste, respect, intelegere, apreciere, compasiune si grija pentru altii.

    Comunicarea nonviolenta este un puternic instrument pentru pace si parteneriat. Ea ne demonstreaza cum sa ascultam empatic si, de asemenea, cum sa exprimam sentimentele si necesitatile noastre autentice, si nu ceea ce credem despre interlocutor.  Sa invatam sa ne exprimam necesitatile in forma in care nu suna categoric, acuzativ, cu inversunare, si in acelasi timp  sa fim responsabili fata de celalalt intr-un mod in care nu ar presupune  sclavie emotionala . Empatia este o intelegere respectuoasa a sentimentelor pe care le traieste celalalt; empatia ne cere sa eliberam mintea si sa ascultam cu toata fiinta noastra.   Sa transmiti si sa percepi spusele nu ca pe un atac, ci ca trairi sufletesti personale, inseamna ca  relatia devine minunata!

    Daca ne vom schimba pe noi insine, intreaga Lume se va schimba. Schimbarea din interiorul nostru se reflecta si in schimbarea limbajului si a metodei de comunicare, pentru crearea unei Lumi a tolerantei si compasiunii. Prin accentul pe care il pune pe ascultarea profunda, atat a cuvintelor noastre proprii cat si a altora, comunicarea nonviolenta ne ajuta sa primim si sa oferim intr-o maniera binevoitoare, intelegatoare, compasionala; educa respectul, atentia, empatia si genereaza dorinta de a darui din toata inima."

    “Ceea ce imi doresc in viata este compasiunea, un flux intre mine si ceilalti bazat pe daruire reciproca, din toata inima” Marshall B. Rosenberg 

    Sursa: “Comunicarea nonviolenta-limbajul Vietii” de Marshall B. Rosenberg